Op het internet worden er talloze supplementen aangeboden. Ze lijken allemaal wel ergens voor te werken. Maar klopt dit ook echt? Werken ze allemaal, of kun je veel supplementen beter links laten liggen? Je leest hier de belangrijkste informatie.
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; de meeste supplementen kun je links laten liggen. Dit komt, omdat je de meeste voedingsstoffen gewoon uit voeding kunt halen. Vooral wanneer je voldoende varieert en je je aan de richtlijnen houdt van de Schijf van Vijf.
Nu denk je wellicht, maar als ik nou extra veel voedingsstoffen tot mij neem, word ik dan niet nog gezonder.
Nee helaas werkt dat niet zo. Neem als voorbeeld vitamine C. Als je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op een dag al hebt bereikt, geeft een verhoogde inname over het algemeen geen extra voordelen bij een gezonde volwassene. En deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kun je vaak prima uit voeding halen.
Kortom: trap er dus niet in als je op een potje weer eens een mooie marketingtekst voorbij ziet komen die van alles belooft.
Heeft dan geen enkel supplement nut?
Er zijn een aantal supplementen die wel waardevol kunnen zijn:
Het eerste supplement dat wel blijkt te werken is creatine. Creatine is een tussenproduct en betrokken bij de energievoorziening voor snelle en kortdurende inspanningen. Bij het gebruik van creatine zorg je ervoor dat het lichaam over een kleine buffer beschikt. Dit kan zorgen voor meer spierkracht en spiermassa.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees hier het uitgebreide artikel over creatine van FIT.nl.
Vitamine D speelt een belangrijke rol bij je gezondheid. Een vitamine D-tekort kan leiden tot botontkalking en andere gezondheidsproblemen. Kortom genoeg redenen om voldoende van deze stof binnen te krijgen
Het lichaam haalt deze stof met name uit zonlicht. Door jezelf regelmatig aan zonlicht bloot te stellen bouw je een buffer op. Het is natuurlijk wel belangrijk om jezelf goed te beschermen als je gaat zonnen.
Maar helaas is deze buffer niet altijd voldoende voor de wintermaanden. Daarnaast zijn er ook groepen die extra risico lopen op een tekort. Dit zijn bijvoorbeeld ouderen, mensen met een donkere huidskleur en wanneer je weinig buiten komt.
Kom je te weinig buiten? Of behoor je tot een van de bovenstaande risicogroepen? Dan kan het gebruik van vitamine D een goede aanvulling zijn.
Wil je meer weten over vitamine D. Lees hier het uitgebreide artikel over vitamine D van FIT.nl.
Ten slotte kan een eiwitshake een handige aanvulling zijn. Dit geldt met name voor vegetariërs en veganisten die aan krachtsport doen.
Zij hebben namelijk een verhoogde eiwitbehoefte van 20 en 30 procent ten opzichte van vleeseters. Het is wel belangrijk om een eiwitshake te zien als een aanvulling. De basis begint bij gewone voeding. Normale voeding bevat naast eiwitten ook andere voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.
Wil je meer weten over hoe je makkelijk aan voldoende eiwitten komt? Lees dan dit artikel over eiwitten.