Voorkom geluidsoverlast

Arlaine van Huffelen | 28 december 2020
lifestyle

Ga je voor het eerst je eigen huis of appartement kopen? Maar ben je bang dat je voor geluidsoverlast gaat zorgen? De muziek altijd alleen maar zacht aan hebben is natuurlijk geen optie.  Pas je huis daarom aan om geluidsoverlast te voorkomen. 

Niemand heeft zin in gezeur met de buren, of erger de politie. En ja, de muziek kan ook wel zachter. Maar af en toe een feestje of een muziekje aan moet toch kunnen. Om gezeur met de buren te vermijden, kan je ook de geluidsoverlast zo veel mogelijk minderen. Er zijn een hele hoop hulpvolle aanpassingen die je aan je huis kan doen om geluidsoverlast tegen te gaan. 

Isolatie

Zorg dat je muren goed geïsoleerd zijn. De top drie van isolatie vormen voor het dempen van geluid zijn; vloerisolatie, plafond- en dakisolatie en (spouw)muurisolatie. Ga je in een oud huis wonen? Deze huizen hebben vaak nog spouwmuren. Spouwmuurisolatie houdt in dat je de ruimte tussen de buiten- en binnenmuur laat isoleren. Naast geluidsoverlast, scheelt dit op jaarbasis ook veel geld op je energierekening. 

Geluid kan ook door de ramen naar buiten gaan. Dubbel glas helpt ook goed met het binnenhouden van geluiden. Check ook altijd je huis op eventuele gaten en kieren. En als deze er zijn, plamuur of purschuim deze dan dicht. 

Heb je niet de optie om je muren en vloer te isoleren? Dan zijn er ook andere opties. Zo kan je bij het leggen van een laminaat vloer kiezen voor een goed isolerende ondervloer. Je kan net als in een studio, je muren isoleren met geluidsabsorberende platen. En dat hoeven niet altijd van die lelijke grijze schuim platen te zijn. Tegenwoordig worden hier ook veel stijlvollere alternatieve voor ontworpen. 

Interieur

Zachte stoffen absorberen geluid ook goed. Leg bijvoorbeeld een vloerkleed op je harde vloer. Kies een stoffen bank en gooi er nog wat extra kussens op, Ook stoffen gordijnen langs je ramen doen erg veel voor geluidsisolatie. Stoffen oppervlakte absorberen het geluid zodat je minder overlast veroorzaakt. 

Planten zijn ook goede hulpmiddelen. Deze zijn namelijk ook geluidsabsorberend. Dus je huis omtoveren in een jungle is niet alleen leuk, maar ook nog eens nuttig. Dan moet je ze wel levend houden natuurlijk. 

 

Een harde bas blijft vaak overal doorheen dreunen. Deze kan je vaak bij de meeste geluidsystemen wel handmatig aanpassen. En anders, als het niet elke dag, of elke week feest is. Kan je altijd nog ouderwets een briefje door de brievenbus doen bij de buren.

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws