NFT als nieuwste marktplaats voor de muziekindustrie

Partyscene Redactie | 14 oktober 2021
lifestyle

NFR's, oftewel Non-Fungible Tokens, kun je zien als digitale kunst. Blockchain-technologie wordt gebruikt om unieke stukjes code te maken waaraan eigendom is gekoppeld. NFT's zijn in razendsnel tempo populair geworden bij investeerders. Zo is het digitale kunstwerk van Beeple verkocht voor 69 miljoen dollar door het bekende veilinghuis Christie’s. Ook voor de muziekindustrie bieden NFT's kansen.

Artiesten en NFT's

Er zijn al verschillende artiesten die gebruik maken van NFT's voor het verkopen van bijvoorbeeld een album. Zo heeft de band Kings of Leon ervoor gekozen om haar nieuwe album uit te brengen als een NFT. Beroemde DJ Steve Aoki verdiende miljoenen aan NFT's en van artieste Grimes is bekend dat ze haast 6 miljoen dollar verdiende aan een serie van 10 NFT's, waarbij het zowel om unieke kunstwerken ging als om werken waarvan talloze kopieën bestaan. 3LAU verkocht zijn album in de vorm van een NFT en verdiende daar een bedrag van 11 miljoen dollar aan. Tot heden is een NFT doorgaans een video, digitaal plaatje, muziek of korte animatie. Investeerders proberen hun gekochte items door te verkopen tegen een hogere prijs. De waarde kan zo binnen enkele minuten hard stijgen. Doordat er gebruik gemaakt wordt van blockchain-technologie is het mogelijk om te controleren wie de enige echte eigenaar is. Deze transactie is dan ook vergelijkbaar met het kopen van Bitcoin, wat blockchain-technologie bekend heeft gemaakt. Transacties vinden echter niet plaats op de Bitcoin blockchain, maar op de Ethereum blockchain.

NFT's en de blockchain

De blockchain is een wereldwijd netwerk van computers dat nodig is om de handel in NFT's mogelijk te maken. Deze computers voeren rekenwerk uit waardoor alle transacties en mutaties worden bijgehouden. Mensen kunnen thuis dit netwerk ondersteunen door een node aan te maken. Energie vergelijken valt dan wel aan te raden, aangezien er erg veel energie nodig is om het rekenwerk uit te voeren. Volgens berekeningen van de Universiteit van Cambridge ligt het verbruik van de Bitcoin-blockchain hoger dan het energieverbruik van Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten en Argentinië. NFT's zijn gebaseerd op de Ethereum blockchain waarvan het verbruik een stuk lager ligt dan dat van Bitcoin.

Brede toepassing van NFT's

Voor iedere artiest liggen er kansen op het gebied van NFT's. Zolang er maar iets unieks te bieden is. Van influencers tot artiesten en sporters tot bekende persoonlijkheden, via de verkoop van NFT's kan veel geld verdiend worden. Artiesten kunnen bijvoorbeeld albums als NFT verkopen, maar ook unieke video's uitbrengen, backstage-kaarten aanbieden, een meet-and-greet verkopen (digitale meet-and-greets worden al langer aangeboden), exclusieve audiofragmenten aanbieden en nog veel meer. De technologie zorgt ervoor dat er rechtstreeks een deal gesloten wordt tussen verkoper en koper. Alleen het platform dat de verkoop mogelijk maakt zit er tussen, iets dat niet noodzakelijk is.

 

 

 

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws