Zo kies je de beste zorgverzekering die bij je past

Elsemieke | 6 oktober 2022
lifestyle

Je zorgverzekering kiezen is niet bepaald een leuk onderwerp, dat geven we toe. Maar daarom is het niet minder belangrijk. Als je er even in duikt, kun je flink wat geld besparen. En dat geld kun je weer gebruiken voor andere dingen, voor leuke feestjes bijvoorbeeld. We hebben tips voor je hoe je aan de goedkoopste zorgverzekering komt.

Zo kies je de beste zorgverzekering die bij je past

2023 komt er alweer aan en binnen een paar maanden wordt het tijd voor je zorgverzekering vergelijken. Hoe zat het ook alweer met aanvullende pakketten, verschillende soorten polissen en het eigen risico? Wil je switchen van zorgverzekering, dan kan je dat zomaar tientallen euro's schelen. We hebben tips!

Basispakket of aanvullende verzekering?

Goed, je wil in je zorgverzekering verdiepen. Dat is al de eerste stap. Maar de goedkoopste zorgverzekering willen we allemaal wel. Waar begin je? Om te starten is het handig om vooraf te bedenken welke zorg je volgend jaar nodig denkt te hebben. Is dit weinig, dan heb je waarschijnlijk genoeg aan de verplichte basisverzekering. Veel zorgkosten zitten hier namelijk al in, zoals bezoekjes aan de huisarts en een controle tandartsbezoekje. Slik je misschien medicijnen die niet vergoed worden, ga je voor je verstandkies trekken of ben je aan de pil? Of heb je veel fysio nodig? Dan kan het handig zijn om naast je basisverzekering óók een of meerdere aanvullende pakketten af te sluiten. Zo betaal je een maandelijkse premie en neemt je zorgverzekering de zorgkosten die je maakt voor haar rekening.

Eigen riscio: hoe zit dat?

Weet je niet meer wat het eigen risico is? We helpen je op weg. Het eigen risico is een wettelijk vastgesteld bedrag dat je zelf moet betalen als je zorgkosten maakt. Pas wanneer je over dit bedrag heen komt, neemt je zorgverzekering de verdere kosten voor haar rekening. Het eigen risico voor 2023 is vastgesteld op € 385. Je kunt zelf kiezen om je eigen risico te verhogen, want dan krijg je maandelijks korting op je premie. Dan betaal je dus maandelijks minder, maar zodra je zorg nodig hebt moet je meer eigen risico betalen. 

Kijk of je de premie in een keer kan betalen

In november maken alle zorgverzekeraars de premie voor 2023 weer bekend en kun je een nieuwe zorgverzekering kiezen. Heb je een lekker bedrag op je spaarrekening staan of had je een financiële meevaller? Dan kun je ervoor kiezen om je premie in een keer te betalen in plaats van elke maand. Hiermee kun je tot wel 3% besparen. Toch mooi meegenome!

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws