5 gratis plug-ins om je producties vetter te maken

Peter Güldenpfennig | 30 juni 2015
magazines


In de oceaan van VST's is het soms lastig om de juiste plug-in te vinden die je productie nog vetter maakt. Veel plugins zijn teringduur, maar gelukkig zijn er ook genoeg prima plug-ins voor nop te vinden. Met deze vijf ben je in ieder geval goed op weg om je vette track nog vetter te maken. En het scheelt je geld, want ze zijn allemaal gratis!


1. Upstereo

UpstereoEen simpele tool om je geluid breder te maken. Ook wanneer je op zoek bent naar die oh zo belangrijke big room-loudness, terwijl de sound beschermt wordt tegen clipping. Gebruik deze met mate, want het maakt je producties wel muddy wanneer je elke track voorziet van stereoverbreding. De interface is ook lekker visueel, dus nodigt uit tot experimenteren.

Voor OS X en Windows. Upstereo scoor je hier.


2. Ambience

AmbienceIedereen houdt van een reverb! Oke, misschien niet iedereen, maar je sound ruimtelijker maken kunnen je productie echt naar een hoger niveau tillen. Met een simpele en heldere interface geeft Ambience je zo de reverb die je zoekt. Overigens biedt ontwikkelaar Magnus nog veel meer gratis plugins aan die ook de moeite waard zijn.

Voor OSX en Windows. Ambience scoor je hier.


3. Density mkIII

Density mkIIICompressors, oh die heerlijke compressors... Een groot deel van de huis-tuin-en-keuken-producers weten niet echt wat ze ermee moeten doen, enkel dat ze gebruikt moeten worden 'want professionals doen dat ook'. Feit is, compressoren spelen vaak (maar niet altijd!) een essentiële rol in iedere dynamische mix. Voor je je track opstuurt naar Spinnin' Records is het wellicht goed om je track eerst te masteren, en daar komen ook compressors om de hoek kijken. Je wilt immers dat je track zo getrouw mogelijk jouw visie weergeeft, waar 'ie ook gedraaid wordt toch? Lees eerst dit en ga dan aan de slag met de fantastische mkIII-versie van Density. Vergeet niet: compressie is niet het antwoord, enkel een mogelijk deel van een goede mix.

Voor Windows. Density scoor je hier.


4. Togu Audio Line

TALNiet één, maar een geheel pakket aan VST's. TAL heeft een hele range aan fantastiusche VST's, van diverse toffe synths tot bitcrushers, chorussen, filters en reverbs. Stiekem kun je je halve digitale studio inrichten met de gebruiksvriendelijke VST's van TAL. Heel, heel erg aan te raden! Ook tof: Togu denkt ook aan de 64-bit gebruiker, dus bridging hoeft ook niet meer!

Voor Windows en OS X. TAL VST's scoor je hier.


5. Ichiro Toda Synth1

Synth1Eigenlijk wilden we het enkel bij VST's houden, maar deze VSTi mag niet onbesproken blijven. Deze virtueel analoge kloon van de Nord Lead 2 blaast menig betaalde synth weg. Oke, de interface vergt wat gewenning misschien, maar in no time ben je op weg om heerlijke leads en pads te maken en ontstaat een explosie van creativiteit. De sound van deze synth is zo goed en het cpu-verbruik tegelijkertijd zo licht, dat het strafbaar is wanneer je deze niet downloadt.

Voor Windows en OS X. Synth1 scoor je hier.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws