Visioneers - Hipology (BBE)

marcel | 22 juni 2012
music
Intro:
Visioneers is één van de vele pseudoniemen van Mark Anthony Clair alias Marc Mac, o.m. de helft van drum & bass formatie 4Hero. Hipology is het tweede Visioneers-album vol oldskool hiphoptracks (gemixte en ongemixte versie), waarvan de gebruikte samples een hoog herkenningsgehalte hebben.
 
Genre: hiphop, soul, funk, jazz, electronica.
 
Bijzonderheden: Marc Mac is een producer die zijn fans graag iets bijbrengt. Hij doet alles behalve zijn best om samples zo te verpakken dat je niet kunt raden waar de muziek vandaan komt. Sterker nog; de Britse producer hoopt juist dat de luisteraars van zijn Visioneers-singletjes, uitgebracht op limited edition 7 inch-formaat, op zoek gaan naar de originele tracks. In dit geval zijn dat nummers van de allereerste hiphopproducers, die natuurlijk ook leentjebuur hebben gespeeld bij menig jazz-, funk-, rock- en soulmuzikant.

Visioneers - Apache & Shaft in AfricaDe meest herkenbare sample op Hipology is ongetwijfeld de vernieuwde breakbeat-versie van ‘Apache’, afkomstig van Michael Viner's Incredible Bongo Band, die op zijn beurt de 60’s rock van The Shadow’s kopieerde. Maar er is veel meer. Op Hipology worden oude, bekende - maar ook een hoop minder bekende - helden geëerd. Dat deed Marc Mac al op voorganger Dirty Old Hiphop (2006); ook zo’n aanrader voor de liefhebbers van beatmasters als Pete Rock, DJ Shadow en J Dilla. Ditmaal voegde de Britse duizendpoot, die muziek produceerde voor o.a. Jill Scott en Roy Ayers en in 1998 met het baanbrekende drum & bass-album Two Pages een Mercury Award in de wacht sleepte, een passende website aan dit project toe: Hipology.org  Daar eert hij zijn muziekhelden en duikt dieper in de hiphopcultuur, met naast muziek ook aandacht aan mode, kunst, labels, films en boeken. En dat is nou precies wat Hipology is; een diepe duik in de hiphop.   
 
Luistermoment: uit de gettoblaster bij de skateramp.
 
Beste track: alle 14 goed!
 
Luister ook eens naar: Dirty old Hiphop

Oordeel: 9

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws