Steve Rachmad - Secret Life of Machines (100% Pure)

marcel | 6 juli 2012
music
Intro:
Het is 1995 als een jonge producer Steve Rachmad, onder zijn Sterac-pseudoniem, werkt aan misschien wel zijn beste plaat ooit: Secret Life of Machines. Dat het album een tijdloos geluid heeft, blijkt wel uit het feit dat de mondiale technowereld 17 jaar later reikhalzend uitkijkt naar een heruitgave.
 
Genre: Detroit techno.
 
Bijzonderheden: Steve Rachmad is de Nederlandse vaandeldrager van de Detroit techno. De Amsterdammer maakt al decennia lang elektronische dansmuziek, die zo uit de krochten van de Amerikaanse Mototcity kan zijn gekomen. Gemaakt door jongens als Derrick May, Juan Atkins, Jeff Mills - noem ze maar op. Het zijn die warme strijkers, de pakkende melodielijnen, de perfect gesneden en getimede baslijnen, die kenmerkend zijn voor een plaat van Steve Rachmad. Toegegeven; er kleeft soms een oldskool geluidje aan tracks als ‘Lost of a Love’ en ‘Thera’, maar als een DJ Dimitri of Isis die draaien tijdens één van hun door classics doorspekte optredens, breekt de pleuris uit op de dansvloer. Op een positieve manier wel te verstaan! Daar staat tegenover dat een prachtig nummer als ‘Astronotes’ een track is die Deetron ooit nog hoopt te maken. ‘Can't believe how great this sounds, almost 20 years later! Astronotes, it's criminally good!’, aldus de Zwitserse dj/producer. Daar kunnen wij ons alleen maar bij aansluiten.

Sterac - Astronotes Dit project, mede mogelijk gemaakt door Dylan Hermelijn’s label 100% Pure, heeft verschillende releases op vinyl, mp3 en cd. Check de Soundcloud-site van Rachmad voor snippets van de tracks, alle informatie en verschijningsdata. Tot nu toe is het originele, opnieuw gemasterde album plus wat remixes van Steve Rachmad verschenen. Kers op de technotaart komt in augustus als o.a. Ricardo Villalobos, Joris Voorn, Heiko Laux, Samuel L Session en Vince Watson zich buigen over het album en een remix voor hun rekening nemen. Moeten ze verdomd scherp uit de hoek komen om het niveau van de originele tracks te halen.
 
Luistermoment: de perfecte sound op die illegale afterparty na een Zweedse stoomtreinentechno-editie van Awakenings.
 
Beste track: Wij gaan mee met Deetron; ‘Astronotes’ dus. Die klinkt 17 jaar na dato nog futuristisch.
 
Luister ook eens naar: Derrick May, Jeff Mills, Juan Atkins en al die andere helden uit Detroit.
 
Oordeel: 9,5
 
Steve Rachmad 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws