Vinyl komt weer tot leven met Beat Delete

Peter Güldenpfennig | 19 februari 2013
music


Digitaal muziek draaien is leuk, maar er is iets wat vinyl onweerstaanbaar maakt. Het gevoel van een echte plaat in je handen, het schuren van de naald door de groeven en de tikken en ruis die het volle geluid aanvullen maakt van het medium een onverwoestbaar artefact. Niet voor niets verkopen zaken als de Mediamarkt en Saturn tegenwoordig weer vinyl.

Kortom, er blijft een publiek voor 'het echte werk'. Alleen, wat als je nu op zoek bent naar werk van een artiest wiens catalogus allang miet meer verkrijgbaar is? Beat Delete helpt!

Deze website, opgericht door een medewerker van het Ninja Tune-label, zorgt voor het persen van vinyl dat al lang niet meer verkrijgbaar is. Het werkt simpel: zorg voor een grote groep mensen die allemaal geld inleggen. Zodra een financiële grens bepaald door deelnemende labels is gepasseerd, wordt de betreffende plaat opnieuw uitgebracht.

Het idee is tot leven gekomen na een grote brand in Sony's DADC opslagruimte. Hierbij zijn talloze kleinere, onafhankelijke labels hun voorraad kwijtgeraakt. Het herpersen is een kostbare aangelegenheid, dus persen-naar-vraag vanuit de consument is de beste keuze voor deze labels zonder direct failliet te gaan en toch hun back-catalogus beschikbaar te stellen aan belangstellenden.

Deelenemende labels zijn onder andere Ninja tune, Accidental, Beggars, Big Dada, Brainfeeder, Cat Skills, Domino, Sunday Best, en Tru Thoughts. Ook suggesties zijn welkom, daarvoor kun je contact opnemen met Beat Delete.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws