Baauer aangeklaagd wegens onrechtmatig gebruik samples

Peter Güldenpfennig | 12 maart 2013
music


Harry Bauer Rodrigues, beter bekend als Baauer, kan mogelijkerwijs fluiten naar geld wat hij verdient met zijn hit 'Harlem Shake'. Het nummer dat vorig jaar uitkwam werd plotsklaps een hit toen het de basis werd van een meme op Youtube. Inmiddels heeft ieder bedrijf wel een variant van de video opgenomen, de een meer geslaagd dan de ander. We besparen je het beeld en geven je enkel de, eerlijk is eerlijk, leuke track van Bauer in audio-formaat.

Dus, Baauer loopt binnen? Als het aan Jayson Musson van hiphop-groep Plastic Little (wiens 'Miller Time' de 'Do the Harlem Shake'-line bevat) en reggaeton-zanger Hector Delgado ligt niet. Zij willen geld zien, en terecht. Immers, zonder toestemming zomaar samples gebruiken is 'not done'. Dat wil zeggen, als je er geen geld mee verdient. Want Delgado, die de gesampelde line 'Con los terroristas' heeft geleverd, had niets te klagen toen hij gesampled werd in Gregor Salto’s 'Con Alegria'. Maar dat nummer was dan ook geen wereldhit zoals de Harlem Shake dat wel is geworden. En dus kon de voormalig zanger, en tegenwoordig trouwens priester in Puerto Rico, er geen cent aan verdienen.

Inmiddels zijn er onderhandelingen gaande over betalingen en zal dit ongetwijfeld met een sisser aflopen. Maar het dient wel als reminder: sample niet alles wat los en vast zit zonder goedkeuring te vragen aan de oorspronkelijke artiest. Zeker niet wanneer je denkt er geld mee te verdienen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws