Review: Aly & Fila - Quiet Storm

Peter Güldenpfennig | 2 juli 2013
music


Aly & Fila - Quiet StormArtiest: Aly & Fila
Album: Quiet Storm
Label: Armada Music
Release: 28 juni 2013
Info: Aly & Fila
[toggle title="Tracklist"]Aly & Fila feat. Karim Youssef - Laily (Intro) (02:29)
Aly & Fila feat. Chris Jones - Running Out Of Time (03:58)
Aly & Fila feat. Sue McLaren - Mysteries Unfold (03:52)
Aly & Fila feat. Tricia McTeague - Speed Of Sound (04:38)
Aly & Fila with Solarstone - Fireisland (03:35)
Aly & Fila feat. Jaren - End Of The Road (04:12)
Aly & Fila vs Arctic Moon - Daydreaming (04:36)
Aly & Fila feat. Rafif - Mother Nature (04:29)
Aly & Fila - First Sun (04:37)
Aly & Fila vs John O'Callaghan feat. Eli - Your Heart Is Mine (04:02)
Aly & Fila feat. Sue McLaren - Quiet Storm (04:14)
Aly & Fila - City Of Angels (05:12)
Aly & Fila and Giuseppe Ottaviani - Brilliant People (05:18)
Aly & Fila feat. Susana - Without You (04:29)
Aly & Fila - Tula (04:34)
Aly & Fila feat. Sue McLaren - Where To Now (Outro) (03:18)[/toggle]

Of je nu bekend bent met het werk van Aly & Fila of niet, de muziek die het Egyptische duo maakt heeft iets enorm aantrekkelijks wat zelfs de grootste trance-hater doet glimlachen. Op Quiet Storm, hun tweede full length (de geremixte versie van Rising Sun niet meegeteld), doen ze waar ze goed in zijn: uplifting trance met de nodige rustmomenten.

Waar andere dj's andere territoria verkennen waar het beproefde genres betreft, blijven Aly & Fila (echte namen: Aly Amr Fathalah en Fadi Wassef Naguib) trouw aan het geluid waar ze om bekend staan en duidelijk zelf zoveel van houden. Trance op tempo dus, zonder de melodie te verliezen. Op Quiet Storm is dit niet anders, met daarbij een grote rol voor vocalen.

Op dertien van de zestien tracks vinden samenwerkingen plaats, waarbij de ene wat beter uit de verf komt dan de andere. Soms is het bijna alsof je naar oude Chicane luistert en dan met name in de breaks, maar zodra de stevige beat je speaker weer uitbeukt weet je dat het toch echt een Aly & Fila-track is waar je naar luistert. Tracks worden breed uitgespannen met grootse melodieuze en vooral galmende synths, de verplichte break met daarna de korte opbouw naar een onvermijdelijke climax.

Wellicht heb je het allemaal al eens eerder gehoord en heb je het er wel mee gehad, maar dan zou je Aly & Fila ernstig tekort doen. Want hun stampende trance mag dan misschien wat cliché aandoen, ze beheersen deze stijl wel tot in de puntjes en alleen al bij het horen van Quiet Storm weet je dat dit werkt op de dansvloer.

En dat is dan ook waar de tracks op dit album voor bedoeld zijn: voor de intieme clubs tot grootse stadions waarbij de muziek van Aly & Fila allebei prima tot hun recht komt. Hiermee komen we ook meteen tot een minpunt van de plaat: deze van A tot Z luisteren is iets teveel van het goede, daarvoor is de muziek net iets teveel van hetzelfde. We hadden het album ook liever opgesplitst gezien in twee of drie kleinere ep's in plaats van een enkele langspeler. De trance-liefhebber zal het een worst wezen en terecht, want Quiet Storm is een zeer goede cd. En voor de lengte moet je een plaat niet links laten liggen, dus doe dat bij Quiet Storm ook niet.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws