Tomorrowland 2013: Hardwell

Partyscene redactie | 27 juli 2013
music


Het is al behoorlijk druk op en rondom de mainstage als Hardwell om exact 19:30 de booth bestijgt. Om ons heen zien we meer mensen dichter naar het podium toelopen, het is duidelijk dat dit het moment is waar een groot deel van het publiek op gewacht heeft. De anderhalf uur durende set staat op het punt te beginnen.

Hardwell begint zijn set op Tomorrowland redelijk rustig. Al vrij snel pompt hij zijn megahit Spaceman door de speakers tot genoegen van het festivalpubliek. Het is zo'n beetje het vaste thema van Hardwell geworden. Geen probleem, want het is en blijft een prima track waar het publiek het altijd mee eens is.

Na ongeveer een kwartier begint de set goed los te komen. Niet alleen de mensenmassa gaat volledig uit zijn dak op de kenmerkende opzwepende electro house van Hardwell, ook zelf staat hij te springen achter de draaitafels. Een mc heeft hij niet nodig, Hardwell neemt de microfoon zelf ter hand en weet probleemloos het publiek mee te krijgen. Springen, handen in de lucht? Hardwell vraagt, iedereen gehoorzaamt.

Bekijk hier de volledige set van Hardwell op Tomorrowland 2013:

Zijn set staat bol van de bekende tracks, iets waar het publiek gezien de reacties ook vurig op hoopte. Maar Hardwell heeft meer voor ons in petto, ook nieuw werk. Zo horen we Dyro's 'Leprechauns & Unicorns' in een mix die we niet thuis kunnen brengen. Of het was wellicht een mash-up? Over dat laatste gesproken: de buiging die Hardwell maakte naar Eurythmics door 'Sweet Dreams' in zijn set te verwerken kon ook op bijval vanuit het publiek rekenen.

Wat we zeker niet onbenoemd kunnen laten zijn de nieuwe tracks van Hardwell. Hoe ze heten, wanneer en waar ze uitkomen, wij weten het niet. Wat we wel weten is dat we hier extreem naar uitkijken want het klinkt weer ongelofelijk lekker.

20130726_200504

Stormachtige set

Achter de mainstage zien we de lucht langzaamaan donkerder kleuren. De zon ontfermt zich echter nog over de stage en de enorme arena daaromheen. Die is nu gevuld met één grote mensenmassa, lege plekken zijn amper te vinden. De die-hard fans hebben een plekje bemachtigd op de grote vlakte voor de stage waar het helemaal los gaat. Aan fans geen gebrek; we zien diverse I Am Hardwell t-shirts langskomen en midden op het veld wordt opeens de naam van de dj gevormd met acht goudkleurige opblaasletters.

Een van de hoogtepunten was wel de manier hoe Hardwell 'Animals' van Martin Garrix in zijn set over het publiek uitstortte. Sowieso lijkt die track wel een beetje het festival-anthem van dit jaar te zijn (met alle respect naar Dimitri Vegas & Like Mike die het officiële anthem hebben verzorgd). De drop, de vocale sample en de massale jump die 'Animals' oplevert geeft zelfs de meest uitgeputte festivalganger weer energie voor tien.

20130726_205045

Ook horen we Aviici's 'Wake me Up' langskomen in een eigen variant van Hardwell. Op Starbeach in Kreta maakten we daar een tijdje terug voor het eerst kennis mee. Het zou ons niet verbazen als we daar binnenkort meer over gaan horen.

Dan zien we opeens mensen omhoog wijzen. De waarschuwingsborden tonen de melding: 'storm op komst'! De donkere lucht blijkt inderdaad steeds dichter te naderen, maar voorlopig is het vooral de set van Hardwell die stormachtig is. De melding 'No Danger Situation' stelt ons gerust, maar sowieso zouden we voor geen goud nu de mainstage verlaten en daar lijkt iedereen hetzelfde over te denken.

Die donkere lucht komt de sfeer wel ten goede. Nu de zon uit zicht verdwenen is krijgen we een klein beetje welkome verkoeling. Met nadruk op een klein beetje, want de temperatuur daalt van heet naar broeierig warm. Het zweet is niet alleen bij het uitzinnige publiek uitgebroken, op de grote schermen zien we ook dat Hardwell het zweet op zijn voorhoofd heeft staan.

Ondanks de dreigende wolken is het nog niet echt donker, de lichteffecten van de stage komen nog niet zo goed tot hun recht als dat ze dat 's nachts doen. Gelukkig heeft Hardwell weinig effecten nodig en zijn er ook rookkanonnen die zo nu en dan hun stoom afblazen. Gecombineerd met een enorme steekvlammen bovenop de stage levert dat spektakel op.

Het is aanstekelijk: een dj die zo enthousiast draait, zelf de microfoon in de hand neemt en staat te springen en te dansen in de booth. Je moet wel een enorme zuurpruim zijn om nu niet compleet uit je dak te gaan.

Sit down!

Na een dik uur lijkt Hardwell even een rustpauze in te lassen. De muziek stopt en hij beveelt ons op de grond te gaan zitten. Het publiek kijkt even verbaasd, maar als Hardwell blijft roepen dat we toch echt allemaal op de grond moeten gaan zitten gehoorzaamt iedereen. De spanning wordt nog even opgebouwd, maar uiteraard resulteert deze 'biggest sit down ever' in een uitzinnige mensenmassa die op de knallende beats van Hardwell tegelijkertijd opspringt. Helemaal origineel is deze 'sit down' misschien niet, maar dat deert niemand, kippenvel!

Benieuwd naar het resultaat? Check ons filmpje op Facebook!

Knallende afsluiter

Om 20:45 uur beginnen de eerste druppels te vallen. Geen probleem, wel lekker eigenlijk, een beetje afkoeling terwijl Hardwell het knallende einde van zijn set inluid. Terwijl de lucht steeds donkerder wordt en de druppels steeds groter worden, zet Hardwell uiteindelijk de Wildstylez Bootleg van zijn track 'Never Say Goodbye' in. Wat een heerlijke harde track om zo'n dikke set mee af te sluiten! Hardstyle op de mainstage, het levert hier en daar wat verbaasde gezichten op, maar terwijl de regen met bakken uit de hemel stort, gaat de massa compleet uit zijn dak.

Doorweekt, uitgeput, maar voldaan weten we het eigenlijk direct na afloop  al: dit wordt vandaag niet meer overtroffen. En dat is ook de conclusie waar we aan het einde van de avond bij blijven: Hardwell was wat ons betreft absolute hoogtepunt van de eerste dag Tomorrowland 2013.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws