EDMX komt met nieuwe langspeler: Frozen Stomp

Peter Güldenpfennig | 14 augustus 2013
music


edmx_frozen_stomp_coverDe aankomende plaat van EDMX (echte naam: Ed Upton), bij velen misschien beter bekend als DMX Crew, is een plaat die teruggrijpt naar oude tijden. Denk aan early rave, house en electro. Eerder al bracht hij meerdere langspelers en singles uit op het Rephlex-label van Aphex Twin, waarop hij liet zien zich niet aan genres te binden. Acid, house, techno, broken beats: hij heeft het allemaal gemaakt. Toch bindt een ding zijn muziek: de liefde voor analoge apparatuur. Dat is dan ook goed te horen in zijn muziek, waarin klassieke drumcomputers en synthesizers een hoofdrol spelen.

Na een stilte van enkele jaren (op albumgebied dan, want singles bracht hij wel uit, onder andere op het Nederlandse Shipwrec) staat hij op het punt een nieuwe plaat uit te brengen. Frozen Stomp heet 'ie en de plaat beloofd de luisteraar een nostalgische trip naar early rave en jaren '80 industriële elektro, zonder overdreven sentimenteel te worden.

De plaat komt uit op Power Vacuum, waar EDMX al eerder de single 'Cerberus' op uitbracht. Verkrijgbaar vanaf 10 september, op vinyl natuurlijk.

EDMX staat niet alleen in het teruggrijpen naar vroeger.  Neem bijvoorbeeld Fedde le Grand's 'No Good', gebaseerd op 'No Good (Start the Dance)' van The Prodigy. Grappig genoeg grijpt de hit van The Prodigy zelf ook weer terug naar het verleden. In dit geval naar 'Jack to the Sound of the Underground' van Peter Slaghuis, waarin de Kelly Charles-sample voor het eerst te horen is. Oh, en laten we vooral niet de nieuwe track van Nicky Romero met Sunnery James en Ryan Marciano vergeten, die uiteraard ook weer verwijst naar de Slaghuis-klassieker. Naast dit soort covers en verwijzingen door middel van samples zijn er ook producers die subtieler te werk gaan en met een eigen stijl toch verwijzen naar een verleden, zoals EDMX dus.

Wil je meer weten over het verleden tot aan het heden van de dance? In Clublife Magazine 2.2013 kun je van alles lezen over 25 jaar dance in Nederland en België.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws