Review: The Dreamteam – The Dreamteam 4-ever

Peter Güldenpfennig | 4 oktober 2013
music


'Hardcore is dood!' werd er aan het begin van het nieuwe millennium geroepen. Sure, misschien was gabber over zijn hoogtepunt heen qua commerciële aantrekkingskracht, maar een groep dj's en producers heeft de fakkel altijd stevig laten branden. Mensen als dj Promo en Catscan bijvoorbeeld. Of The Dreamteam. Want hoewel we een tijd lang niets van ze gehoord hebben, is aan hun nieuwste plaat te horen dat Gizmo, Buzz Fuzz, Dano en MC Da Mouth of Madness (die The Prophet vervangt, hij heeft het te druk met Scantraxx) niets aan kracht hebben ingeboet.

The Dreamteam 4-ever

Sterker nog, hardcore leeft, en daar moeten we The Dreamteam ook zeker voor bedanken. Want wat zij tonen aan muzikaal geweld op The Dreamteam 4-ever is niets minder dan een lesje hardcore waar menig producer nog wat van kan leren. Geen onzin over de 'perfecte kick' of 'intelligente melodielijnen', maar gewoon beuken. Dat doen ze met een totaal van 17 tracks inclusief intro en outro waarop we het nieuwste lid van The Dreamteam horen, MC Da Mouth of Madness.

Na de intro opent Buzz Fuzz het geweld met throw back-track 'In Dreamzz'. Een lekkere opener, zeker wanneer Gizmo de rauwheid lekker opschroeft in 'Being a Gangsta', inclusief Eazy E-sample. Vet! Daarna gaat het helemaal los. Favoriet hier op de redactie is Dano's 'Don't Patronize Us', een samenwerking met Skuffa. Hard en melodieus tegelijkertijd.

Lekker op dreef

Het team blijft vervolgens goed in vorm. Buzz Fuzz trakteert ons op een relaxte track met vocalen van Jes' 'Imagination' en een sample die doet denken aan Jones & Stephenson's 'The First Rebirth'. Gizmo feat. Symatic volgt met het raggende 'Clean Your Nose' waarbij de kick alle kanten opstuitert (steeds de juiste trouwens). Leuk ook, die Public Enemy-sample! Dano volgt met het alleszeggende 'About Dreamteam', weer een samenwerking met Skuffa en hij is wéér goed en doet trouwens industrieel aan. Niet verkeerd! Ook Buzz Fuzz en Gizmo volgen met het betere beukwerk in respectievelijk 'Numb' en 'Get Up', waarbij die tweede zowel Linkin' Park als Schooly D's 'PSK' samplet.

Remixen

Vervolgens is het de tijd voor wat remixen. Liever hadden we meer nieuw werk gezien van The Dreamteam zelf, want dat bevalt toch wel erg goed. Maar goed, hardcore en remixen gaan nu eenmaal hand-in-hand en deze remixen zijn zeker niet slecht. Kortom: het is geen opvulmateriaal, maar wel minder dan het nieuwe werk van The Dreamteam zelf. Onder andere 'Dreamgirl' van Buzz Fuzz, geremixed door Na-Goyah) en Dano's haast legendarische 'Welcome to the Thunderdome' (een erg goede remix door Buzz Fuzz). Verder krijgt ook Gizmo's 'End of the Beginning' een frisse update net als Dano's 'Fuck Em All', waarbij die tweede is omgedoopt tot 'We Still Fuck Em All'.

De remixen zijn leuk, maar het originele werk is leuker. Toch is het logisch dat de The Dreamteam kiest voor beide opties. Ze lopen inmiddels ook alweer twintig jaar mee en dan bouw je een publiek op. Een publiek wat zowel bestaat uit oude rotten als jonge liefhebbers. Door ouder werk in een frisse remix te gieten pakt The Dreamteam hardcore-liefhebbers van alle tijden. Verder is het gaaf om te zien dat het team niet alleen maar achteruitkijkt, maar wel terug kan blikken op een verleden waar ze uit kunnen putten. Daarnaast leveren ze (min of meer) zelf ruimte in op hun plaat om nieuw talent een kans te geven, zowel via remixen als samenwerkingen. Wat ons betreft behoorlijk prijzenswaardig.

[toggle title="Tracklist"]

 • MC Da Mouth of Madness - Intro
 • Buzz Fuzz - In Dreamzz
 • Gizmo - Being A Gangsta
 • Dano ft Skuffa - Don't Patronize Us!
 • Buzz Fuzz - My Imagination
 • Gizmo ft Symastic - Clean Your Nose (Early Rave Refix)
 • Dano ft Skuffa - About Dreamteam
 • Buzz Fuzz - Numb
 • Gizmo ft Symastic - Get Up (Gizmo's Refix)
 • Buzz Fuzz - Dreamgirl (Na-Goyah Remix)
 • Buzz Fuzz - S.O.S. Message In A Bottle
 • Dano ft D-Xtreme - @ 4:44 The Journey Begins
 • Gizmo - End Of The Beginning (Headbanger Remix)
 • Dano - Welcome To The Thunderdome (Buzz Fuzz Remix)
 • Dano - We Still Fuck Em All (Leviathan vs The Philosopher vs Membrame)
 • MC Da Mouth of Madness - Outro
 • Buzz Fuzz - Beathooverz (Bonus Track)

[/toggle]Dreamteam_4-ever

Conclusie

The Dreamteam is terug met een dijk van een plaat. Wellicht zullen niet alle hardcore-liefhebbers blij zijn met het recht-toe-recht-aan beukwerk van het kwartet. Sommigen vinden het misschien ouderwets, anderen zoeken meer een harder of juist melodieuzer geluid, maar het merendeel kan prima uit de voeten met deze plaat. The Dreamteam zijn hardcore-veteranen en dat onderstrepen ze met een knallende plaat die het kwartet dik op de kaart zet. Een begin van een nieuwe carrière vol lekkere beukplaten. Wij hebben er in ieder geval zin in!

The Dreamteam 4-ever is uitgebracht op Cloud9 en verkrijgbaar via Astral Music.

Zin gekregen in de cd? Dan heb je geluk, want wij mogen er drie weggeven! Ga naar onze Facebook-pagina, like, share en win!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws