Elektronische muziek en sampling zijn niet meer van elkaar te scheiden. Sommige producers lukt het om een sample te verbergen in een originele productie, anderen gebruiken een sample weer als basis voor een hele track. Hoe dan ook, het stikt tegenwoordig van samples in muziek. Wij geven je vijf opvallende tracks met bekende en minder bekende samples.
Sample: The Breeders - 'S.O.S.' (sample start vanaf 0.20)
De eerste single van The Fat of the Land, het derde album van The Prodigy, was een enorme hit in 1996. Het was de eerste track van The Prodigy waarin we Maxim Reality en Keith Flint hoorden 'zingen'. Voorheen waren zij alleen dansers.
De track bevat meerdere samples, waaronder een drumbreak uit Ten City's 'Devotion' en een vocale sample uit 'Close' van Art of Noise. De meest opvallende sample is echter een zingende gitaar uit 'S.O.S.' van The Breeders. Hoewel de sample niet heel opvallend is, vormt het wel de basis van het nummer.
Sample: Chicago - 'Street Player' (sample start vanaf 0.00)
Onder het pseudoniem The Bucketheads bracht Kenny 'Dope' Gonzales 'The Bomb (These Sounds Fall Into My Mind)' uit. Het hele voorjaar en de zomer van 1995 was het nummer niet van de radio af te slaan. De track is dan ook een behoorlijk aanstekelijk nummer met een funky hook die terugverwijst naar de disco van de jaren '70 van de vorige eeuw.
Die hele disco-vibe heeft het nummer te danken aan de sample, geleend van Chicago's 'Street Player' (een cover van de Amerikaanse funkband Rufus). Uit dit nummer komt zowel de vocale sample als de funky disco-achtige sample die je het hele nummer door hoort. Ondanks dat het nummer heel sterk leunt op de sample en er weinig van de track overblijft als je deze wegdenkt, klinkt 'The Bomb' nog steeds erg modern. Dat kunnen we dan weer niet zeggen van Chicago's origineel, hoewel Daft Punk-fans het hier vast niet mee eens zijn.
Sample: Fast Eddie - 'Jack to the Sound of the Underground' (sample start vanaf 1.20)
'S.O.T.U.', de samenwerking tussen Nicky Romero en Sunnery James & Ryan Marciano uit 2013, is een explosieve combinatie van aangezette kicks en tribal beats, aangevuld met vocale samples. De stem van de Jack to the Sound of the Underground-sample is van 'Fast' Eddie Smith, een houseproducer uit Chicago. 'S.O.T.U.' is een ode aan de pioniers van de house, waartoe ook Fast Eddie behoort. Toch is het nummer geen slappe kopie van wat toen gedaan werd, vermomd als ode, maar een vette eigentijdse track waarin je duidelijk de invloed hoort van de drie producers. De sample van Fast Eddie past dan weer wel in de track. Als 'S.O.T.U.' één ding bewijst is het dat muziek tijdloos is doordat het hergebruikt kan worden, met respect voor het origineel.
In 1988 bracht 'Fast' Eddie Smith de plaat 'Jack to the Sound' uit. De plaat is inmiddels uitgegroeid tot een echte houseklassieker. Fast Eddie staat bekend als hiphouse-producer, een combinatie van house met hiphop lyrics eroverheen, en ook 'Jack to the Sound of the Underground' heeft een hiphousetintje. In hetzelfde jaar dat Fast Eddie de track uitbracht werd deze trouwens al gesampled. De Nederlandse producer Peter Slaghuis maakte een eigen versie van 'Jack to the Sound of the Underground', dat uitgroeide tot een wereldhit (behalve, gek genoeg, in Nederland). In het nummer van Slaghuis zit overigens ook een sample van 'The Buggers Groove' van The Buggers. Grappig genoeg is deze sample ook in 'S.O.T.U.' te vinden waarmee het nummer ook meteen de jong overleden Slaghuis eert.
Sample: MC5 - 'Kick Out the Jams' (sample start vanaf 0.00)
Het gebruik van samples stond centraal in de muziek van The KLF. Zo zijn onder meer Whitney Houston en Elvis Presley al eens terechtgekomen op de platen van het Britse duo. Een van de bekendste hits van The KLF is 'What Time is Love'. In 1988 brachten ze de eerste versie van het nummer uit, een instrumentale acidhouse-versie. Twee jaar later brachten ze een variatie van het nummer uit, dit keer met raps en voorzien van allerlei samples. Het nummer was hun eerste grote internationale hit en betekende een kickstart voor The KLF.
De track opent met een vocale sample van een aankondiging. De stem is die van Rob Tyner, zanger van de rockband MC5. In 1968 nam de band liveopnames op voor hun debuutalbum Kick out the Jams. De MC5 opende altijd hun concerten met de slogan 'Kick out the Jams, motherfuckers!' in een poging van de band om het publiek op te jutten. Dit om er maar voor te zorgen dat het concert wat levendiger zou worden. Dat KLF uitgerekend die slogan als sample nam is niet vreemd, zij zijn immers ook niet onbekend met opjutterig gedrag en controverse. Wat te denken van het verbranden van een miljoen pond, of het beschieten van het publiek met losse flodders tijdens The Brit Awards in 1992?
Sample: Nobuo Uematsu - 'The Landing' (sample start vanaf 0.51)
Dat Afrojack wel van een videogame op z'n tijd houdt wisten we al. Als je je birthday bash laat voor wat het is om Call of Duty op de Xbox te spelen kunnen we echt wel spreken van een hobby. Die hobby sijpelt ook door in zijn muziek, zoals het in 2012 uitgebrachte 'Rock the House' laat horen. Het nummer heeft als basis 'The Landing', een nummer afkomstig uit de videogame Final Fantasy VIII, gecomponeerd door Nobuo Uematsu.
We zeggen expres 'basis', want een echte sample is het niet, maar meer een verwijzing naar de melodie uit het nummer, ingespeeld (tenminste, daar gaan we van uit) door Nick van de Wall. Als het zulke goede muziek oplevert als 'Rock the House' hopen wij in ieder geval dat Nick nog even doorgaat met z'n hobby. Wat de track in ieder geval bewijst is dat producers hun inspiratie overal vandaan kunnen halen, zelfs uit een Japanse videogame.