Review: deadmau5 - while (1<2)

Peter Güldenpfennig | 24 juni 2014
music


deadmau5, de 33-jarige Canadese producer Joel Zimmerman, is inmiddels toe aan zijn zevende album. Het album heet while (1<2) of voluit: while one is less than two. De titel staat voor een oneindige loop in computercode, en tegelijkertijd verwijst het naar het dubbelalbum zelf. while(1<2) is, net als de sound van Deadmau5 zelf, lastig te categoriseren. Je houdt van het album of niet. Het merendeel van tracks doen erg techy aan, met house-invloeden en trance-achtige melodieën. Het album wijkt af van het bekende werk als ‘Ghosts ‘n’ Stuff’, ‘Strobe’ en ‘The Veldt’, en kent veel meer rustige opbouw. Verwacht je kant-en-klare hits, dan raak je ongetwijfeld teleurgesteld door het album.

Niet dat het album volledig 'on-deadmau5' is, want liefhebbers van zijn laatste album Album Title Goes Here zullen tracks als ‘My Pet Coelacanth’, 'Infra Turbo Pigcart Racer’ en ‘Phantoms Can’t Hang’ zeker waarderen. Het album houdt simpelweg stevig vast aan een sound die Joel het laatste jaar volgt en waarvan we al langer mogen genieten via zijn SoundCloud-pagina.

Er zitten ook een paar tracks tussen die er uitspringen. ‘A Moment to Myself’ en ‘Coelacanth II’ bijvoorbeeld, die meer richting ambient gaan. ‘Seeya’ heeft dan weer een funky groove. Dit zijn tracks die compleet verschillen met de sound op de rest van het album.

De titels van tracks zijn in ieder geval wel écht deadmau5 gebleven, met woordgrappen en titels die vaak weinig met het nummer zelf te maken hebben.

Tracklist

CD1

 1. 'Avaritia'
 2. 'Coelacanth I'
 3. How To Destroy Angels - 'Ice Age' (deadmau5 remix)
 4. 'My Pet Coelacanth'
 5. 'Infra Turbo Pigcart Racer'
 6. 'Terrors In My Head'
 7. 'Creep'
 8. 'Somewhere Up Here'
 9. 'Phantoms Can’t Hang'
 10. 'Gula'

CD 2

 1. 'Acedia'
 2. 'Invidia'
 3. 'Errors In My Bread'
 4. Nine Inch Nails - 'Survivalism' (deadmau5 remix)
 5. 'Silent Picture'
 6. 'Rlyehs Lament'
 7. 'Superbia'
 8. 'Mercedes'
 9. 'Bleed'
 10. 'Ira'
 11. 'Monday'
 12. 'A Moment To Myself'
 13. 'Pets'
 14. 'Coelacanth II'
 15. 'Seeya' (feat. Colleen D’Agostino)

Conclusie

deadmau5-while_1while(1<2) is een directe opvolger van Album Title Goes Here, met hier en daar wat uitzonderingen. Kun je zijn stijl van het laatste jaar waarderen, dan zit je ook met dit album goed. Wie verlangt naar hits als ‘Ghosts ‘n’ Stuff’ zal while(1<2) helaas minder kunnen waarderen. Artiest: deadmau5
Titel: While(1<2) Label: Astralwerks
Release: 17 juni

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws