#FlashbackFriday: Aphex Twin – 'On'

Peter Güldenpfennig | 28 november 2014
music


Al jarenlang staat Richard D James aka Aphex Twin vooraan om de grenzen van elektronische muziek op te rekken. Of het nu onder zijn Aphex Twin-naam is, Polygon Window, AFX, The Truss of noem ze allemaal maar op, altijd maakt hij iets wat niemand verwacht.

Naast zijn muziek doen er al net zo vreemde verhalen, of dit nu feit of fictie is, over hem de ronde. Zo zou zijn muziek tot hem komen via 'lucid dream sessions', rijdt hij rond in een tank en wilde hij gerust Madonna remixen op voorwaarde dat ze voor de remix een biggetje zou nadoen. Dat maakt de persoon Richard D James al net zo interessant als zijn muziek. De tracks die hij de wereld in slingert hebben altijd iets wat 'off' is, waardoor ze vaak vernieuwend klinken.

'On' verscheen in 1993 en zette de toon voor latere Aphex Twin-releases waarop druk geëxperimenteerd wordt met weirde beats. Toch was de videoclip toentertijd veelvuldig te zien op MTV, ondanks dat de track niet bepaald een hit was. Dat heeft te maken met de clip zelf, een intrigerende stop-motion-video geregisseerd door Jarvis Cocker, die later furore zou maken als zanger van de band Pulp.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws