#FlashbackFriday: Bad Company's Inside The Machine

Peter Güldenpfennig | 23 januari 2015
music


Drum 'n Bass heeft misschien meer het publiek vandaag de dag die het ooit had, dat betekent niet dat de impact die het genre heeft nog steeds doorklinkt in de muziek. De rollende beats, de zware subs en de uplifting of juist donkere sounds vinden nog steeds hun weg in praktisch elk genre in de dance. Een van de namen waar je altijd terecht kon voor dikke zware tracks was Bad Company, die in 2000 een mijlpaal binnen de drum 'n bass afleverde met Inside The Machine.

Het donkere album deed nogal wat stof opwaaien onder liefhebbers en lanceerde de viermans-formatie in één klap tot vooraanstaande producers binnen de scene. Bij opener 'Colonies' (op de CD-versie tenminste, de diverse vinyl-releases kennen een andere trackvolgorde) is het eigenlijk al duidelijk dat dit een album is die een tijdlang je cd-speler niet meer uitkomt.

Tracks als 'Trick of the Light' laten horen dat off-beats ook goed kunnen in de drum 'n bass en 'Forgotten' is een donkere, melodieuze rammer die slimme samples combineert met strakke beatprogrammering en zware basslijnen. Zo gaat het album verder met eigenlijk amper een zwak moment.

Gooi vandaag de dag een plaat van Bad Company (ook wel afgekort tot )E|3(of Bad Company UK dankzij een rechtzaak met een band met dezelfde naam) in je set en de dansvloer gaat uit z'n dak. De groep zelf stopte met produceren rond 2005, hoewel Jason Maldini (Maldini), Darren White (dBridge), Dan Stein (Fresh) en Michael Wojcicki (Vegas) ieder nog wel produceren en in diverse formaties ook nog steeds met elkaar samenwerken. Na Inside The Machine leverde Bad Company nog meer gaaf werk (zoals het bijna legendarische 'Torpedo'), maar eenzelfde impact als Inside The Machine heeft de groep niet meer gemaakt.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws