#FlashbackFriday: Afrika Bambaataa & The Soul Sonic Force – 'Planet Rock'

Peter Güldenpfennig | 27 februari 2015
music


De invloed van hiphop op de rave- en housecultuur kan niet onderschat worden. Beiden hebben veel met elkaar gemeen: ze zijn avontuurlijk en organisch qua sound, en allebei zijn ze geboren uit een grassroots-cultuur in plaats van een door marketeers bedacht product.

Een van de eerste echt futuristische hiphop-platen die nu nog even overeind staat als toen 'ie uitkwam in 1982 is 'Planet Rock' van Afrika Bambaataa & The Soul Sonic Force. Deze groep, geleid door de charismatische Afrika Bambaataa, een van de grondleggers van het moderne dj'en, liet horen hoe je andermans muzikale motieven kon gebruiken (in het geval van 'Planet Rock' was dat 'Trans Europa Express' van Kraftwerk) in je eigen tracks.

De track is een funky robotachtige track die de blauwdruk zou worden voor wat later bekend zou komen te staan als electro of electrofunk. Gaaf ook dat de beat afkomstig is uit een Roland TR-808, nu weer zeer populair in de trap. Stilstaan bij 'Planet Rock' is in ieder geval geen optie. Een laag volume trouwens ook niet!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws