#FlashbackFriday: 5 absolute must-hear discoclassics

Peter Güldenpfennig | 6 maart 2015
music


Feit is dat de dance van nu schatplichtig is aan de disco van toen. Het genre werd, vooral in de jaren '90, eigenlijk met de grond gelijk gemaakt. Vooral Italo, het bastaardkind van de disco, moest het ontgelden. Dit genre, wat begin jaren '80 opkwam, deed dan ook wat 'fout' aan.

Vandaag de dag mag disco weer gehoord worden, vooral omdat dance inmiddels zo is geëvolueerd dat we terug kunnen kijken op gevarieerde geschiedenis van de dance. In deze geschiedenis neemt disco een grote, maar helaas nog steeds ondergewaardeerde plek in. Liever hebben we het over acid en techno, en over Chicago en Detroit, in plaats van over disco en italo, en over Duitsland en Italië. Onterecht, zo bewijzen deze vijf classics die je simpelweg moet kennen.


 

Giorgio Moroder – 'The Chase'

In 1978 kwam de film Midnight Express uit. Deze film ging gepaard met een soundtrack die, toen deze uitkwam in 1979, het erg goed deed. Pionier Giorgio Moroder presenteerde de luisteraar met een energieke stijl van synths en drums, vol experimenten maar ook vol van melodie. 'The Chase' is afkomstig van deze soundtrack en wordt vandaag de dag gezien als blauwdruk voor de latere elektronische stijlen als hi-NRG en synthdisco.


 

Patrick Cowley - 'Megatron Man'

Cowley was de man achter discosensatie Sylvester. Wat velen echter niet weten, is dat hij ook solo vooruitstrevende elektronische muziek maakte. Het duurde echter ruim 25 jaar voordat hij eigenlijk echt ontdekt werd. Zelf mag de man de hernieuwde interesse in zijn muziek niet meer meemaken. Hij stierf in 1982 als een van de eerste slachtoffers van het toen nog onbekende aidsvirus.


 

Max Him – 'No Escape'

Het italoproject Max Him had half jaren '80 enkele grote discosuccessen, waarvan 'No Space' mogelijk de meest populaire is. Deze track staat sinds de opleving van de disco dankzij ondermeer de Haagse underground met voortrekker I-F weer in de belangstelling. Grappig feitje: frontman Florian Fadinger, die overigens in 2013 overleed, was ooit manager van OFF, een electronische formatie waarvan ook een zekere Sven Väth deel uit maakte.


 

Sun La Shan – 'Catch'

Op hun eigen Superradio Records bracht het Italiaanse duo Sun La Shan de discoklassieker 'Catch' uit. Een superfunky electronische en opzwepende track die ook vandaag de dag nog helemaal overeind staat. En dat voor een track uit 1982, behoorlijk indrukwekkend! Het leukste? Ze zijn nog steeds bij elkaar! Like ze op Facebook!


 

Donna Summer – 'I Feel Love'

Misschien flauw omdat we als eerste track al een Giorgio Moroder-klassieker plaatsten, maar in een artikel als deze mag Donna Summer's 'I Feel Love', geproduceerd door Giorgio Moroder en uitgebracht in 1977, niet ontbreken. Deze track is echt dé discotrack, en is vaak de eerste track waar de meesten aan denken wanneer je de naam disco laat vallen. Niet gek, want het is en blijft een heerlijke electronische klassieker. Grappig feit: Donna Summer's weg naar de top kreeg een flinke boost toen de toen nog onbekende zangeres optrad in Sjef van Oekel's discohoek in 1975.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws