#FlashbackFriday: Terugblik op Jeff Mills' Metropolis

Peter Güldenpfennig | 13 maart 2015
music


In 1927 kwam de stille film Metropolis van Fritz Lang uit. De science fiction-film was baanbrekend maar complex, en verhaalt over een dystopische toekomst in de stad Metropolis waarin een klassensysteem de rijken en de armen zwaar verdeelt. De film werd en wordt geroemd om de speciale effecten die ongekend waren voor die tijd. Wel maakte dit de film behoorlijk prijzig met een kostenplaatje van rondom de vijf miljoen mark.

Krap 75 jaar later, in 2000, nam Jeff Mills voor deze Metropolis een soundtrack op. Mills, die als technopionier niet vies is van futurisme, bleek de aangewezen persoon voor deze klus. In plaats van de film 'gewoon' te voorzien van een soundtrack, maakte hij een soundtrack met techno die past bij de film: niet te snelle beats, niet te schreeuwerige sounds, maar een subtiele dansplaat die meegaat in het ritme van de film.

Opener 'Entrance to Metropolis' zet de sfeer neer, terwijl 'Perfecture' het ritme aangeeft dat de rest van het album vastgehouden wordt. Hoewel de plaat een lange zit is om gewoon te luisteren, krijgen alle tracks op Metropolis ineens kleur als je de plaat draait tijdens het kijken van de film, precies zoals Mills het album bedoeld heeft dus.

Metropolis is zeer zeker geen album voor iedereen, maar als je geïnteresseerd bent in filmhistorie en graag duikt in het werk van Jeff Mills kun je simpelweg niet om dit album heen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws