#FlashbackFriday: 5 x essential R & S

Peter Güldenpfennig | 20 maart 2015
music


We kunnen niet over house- en technogeschiedenis praten zonder dat het Belgische R&S Records ter sprake komt. Het label is opgericht door Renaat Vandepapeliere en Sabine Maes (de 'R' en de 'S' komt van hun voornamen) in 1984. In 1990 brak het label door toen zij Beltram vol. 1 van Joey Beltram uitbrachten, met daarop het baanbrekende 'Energy Flash'. Maar het label heeft nog veel meer essentieel werk uitgebracht. We zetten enkele hoogtepunten op een rij.


 

CEE-JAY – 'Rave Signal'

Uitgebracht in: 1990

CEE-JAY is een pseudoniem van de Belgische CJ Bolland. De track is wat beat betreft redelijk straight forward techno, maar dat geldt niet voor de weirde opgepitchte arp en de bizarre versnelde baslijn die de track opvult. Duidelijk is dat 'Rave Signal' echt een product is van de artistieke vrijheid die hij bij R&S kreeg. Door die maffe vibe staat de track nu nog steeds als een huis.


Aphex Twin – 'Digeridoo'

Uitgebracht in: 1992

'Digeridoo' is afkomstig van de gelijknamige ep. De toen nog relatief onbekende Aphex Twin (een pseudoniem van Richard D James, en een van zijn vele aliassen) maakte (en doet dat nog steeds) zijn muziek met eigen ontwikkelde synths en het aanpassen van bestaande synths. Deze muziek nam hij op op cassette, en hij sleepte deze mee naar België alwaar Renaat Vandepapeliere behoorlijk onder de indruk was: 'Hij was arm en had geen eigen apparatuur dus hij maakte al zijn synths zelf en had enkel een cassetterecorder om muziek mee op te nemen. Ik herinner me hem zittend in mijn appartement terwijl we naar zijn cassettes luisterden en ik dacht: “Jezus Christus, deze gast is van een andere planeet!".'


Human Resource – 'Dominator'

Uitgebracht in: 1991

'Dominator' werd een wereldwijde hit in 1991 en staat naast de opgepitchte rap bekend om de overgebruikte hoover sound uit de Roland Alpha Juno. Naast het origineel remixten CJ Bolland, Frank de Wulf en Joey Beltram de track. Het nummer werd gelicenseerd van het Nederlandse 80 Aum Records, mede opgericht door Patrick van Kerckhoven, aka DJ Ruffneck.


Jaydee – 'Plastic Dreams'

Uitgebracht in: 1993

In 1993 kon je geen radio aanzetten of je hoorde 'Plastic Dreams' van Robin Albers aka Jaydee. De track deed dan ook iets wat we toen maar weinig hoorde: een funky muzikaal Hammond-orgel die over een housetrack speelt. Later zouden veel meer tracks volgen met de bekende sound, maar Albers had de primeur.


 Jam & Spoon – 'Stella'

Uitgebracht in: 1992

Het Duitse duo Jam & Spoon mag gerust gerekend worden als grondlegger van trance, en 'Stella' als de definiërende track van het genre. Het was bij release onmiddellijk een grote hit. Er zouden er nog vele hits volgen onder diverse namen (zoals het wat gênante Tokyo Ghetto Pussy), maar het is toch echt 'Stella' dat voor altijd aan het duo verbonden zal blijven.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws