Data voor dj's: welke toonsoort komt het meeste voor?

Peter Güldenpfennig | 20 mei 2015
music


Draaien kun je doen op gevoel, op gehoor of volautomatisch. Maar één ding is wel belangrijk: als de toonsoorten van je tracks niet matchen, zijn je skills geen cent waard. Dus is het handig om te weten in welke toonsoort jouw tracks zitten. Nog handiger is het om te weten in welke toonsoort het meeste gecomponeerd wordt. En laat Spotify nu net die data vrijgegeven hebben.

Voor het onderzoek zijn er in totaal 30.000 nummers op Spotify gecheckt en wat blijkt? G Majeur is de meest populaire toonsoort. Maar liefst 10,7 procent van de tracks hadden deze toonsoort. De reden? Het is de makkelijkste toonsoort om op zowel piano als gitaar te spelen. En dus vormt deze toonsoort het perfecte gemiddelde tussen de meest bespeelde instrumenten in het westen, waarop de toonsoort het makkelijkste en dus het meest logische is om binnen te componeren.

Keys Spotify

Dus, hoe wil je hier als dj nu mee aan de slag gaan? Simpel: harmonisch mixen! Ok, dat is flauw, want harmonisch mixen is lastiger dan dat wij nu doen voorkomen. Maar check onderstaande tutorial voor enkele goede tips zodat je in ieder geval goed op weg bent. En vergeet niet: op Beatport kun je ook op toonsoort zoeken.

Waarom zou je harmonisch willen mixen, naast dat het goed klinkt? Simpel, om de mood van je dj set te sturen. Iets wat je pas echt onder de knie krijgt als je weet hoe majeur en mineur inspelen op de emoties van de mens. Want ondanks dat draaien een echte technische aangelegenheid is, blijft de muziek vooral een emotionele bezigheid. Doe er je voordeel mee als dj!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws