10 dingen die alleen dj's begrijpen

Mark Hofman | 15 september 2015
music


Het voorbereiden van sets, het uitzoeken van nieuwe muziek en dronken mensen. Dit zijn situaties die dj's vaak meemaken. De frustraties, de blijdschap of soms het ongemakkelijke gevoel, zijn alleen voor dj's te begrijpen. Daarom hebben wij tien dingen samengesteld die alleen dj's begrijpen.

De Stomme Verzoekjes

i4chkzkptlrkqsh6dh9e

 

DJ's spenderen veel tijd aan het uitzoeken van muziek en het in elkaar zetten van sets. Dit alles doen ze met maar één doel, en dat is om er een zo groot mogelijk feest van te maken. Het is een soort trots als een dj zijn set eindelijk mag draaien en zeker als het aanslaat bij het publiek.

Er zijn dan mensen die heel graag dat ene nummer willen horen. "Ja die van die mannen die verkleed zijn, met die letters! Heb je die ene? Weet je wel?'. Natuurlijk wil je 'YMCA' horen en het maakt verder ook niet uit dat de dj al een uur house aan het draaien is. Helaas voelde de dj de bui al hangen en heeft gewoon het hele nummer niet bij zich.

Zodra je in de club bent moet je gewoon lekker luisteren naar de muziek die er gedraaid wordt, en als je vervolgens thuis komt, mag je 'YMCA' zo vaak draaien als je zelf wilt!

Mensen die aan je Gear zitten

giphy

Zodra je bij iemand op z'n werk komt, wordt het als normaal gezien dat je niet alle spullen gaat beetpakken. Niemand loopt een operatiekamer in en gaat alle knopjes indrukken of aan alle spullen zitten. Niemand gaat naar een concert en loopt het podium op om alle snaren en instrumenten aan te raken. Toch is er om de een of andere reden altijd wel iemand die denkt dat het acceptabel is om aan de gear van de dj te zitten, omdat die persoon nu eenmaal een dj is.

Maar nee, dat is het niet. Het is dure apparatuur en het kost moeite om een goede mix in elkaar te zetten. Daar zijn jouw bibberige handjes niet voor nodig!

Draaien op een Trouwerij

groom-gift-custom-converse-tennis-shoe-dance

Stomme verzoekjes krijgen halverwege je set is één ding. Mensen die aan je spullen zitten is een tweede. Maar gevraagd worden om te draaien op bruiloften is totaal iets anders.

Er is een groot verschil tussen draaien in de club en draaien op een bruiloft. Voor de dj's die door willen breken, is er geen denken aan om hun zaterdagavond in de club op te geven om vervolgens te zien hoe oma haar heup breekt op 'Captain Jack'. Om vervolgens de kleinkinderen te zien overgeven omdat ze het hele buffet op hebben. Het is niet leuk!

Nieuwe Muziek

searching_music

Een dj is altijd opzoek naar nieuwe en goeie muziek. Het is altijd zoeken naar de perfecte platen om het publiek uit hun dak te laten gaan. Zodra dit gebeurt is er geen heerlijker gevoel en ben je als dj zijnde zo ontzettend trots.

Sommige mensen verwachten alleen van een dj dat hij alle platen die bestaan in zijn bezit heeft. Helaas is dit niet het geval. Muziek kost geld en boven alles komen die platen waar jij zo op los gaat, niet bij de dj op de mat vallen. Daar zit uren werk en moeite in en het is nog knap ook om precies de juiste platen uit te kiezen. Hou daar rekening mee!

Dronken Mensen

giphy (1)

Clubs en dronken mensen gaan heel goed samen. Het komt weinig voor dat een dj aan het draaien is in een club en niet eens minimaal één iemand tegenkomt die dronken over de dansvloer schuift en vervolgens heen en weer wordt geduwd als een pingpongbal. Dronken mensen horen bij het terrein en voor het grootste deel heeft een dj nergens last van. Maar zodra dit wel het geval is, is het feest afgelopen.

Of de dronken mensen nou beslissen om in je oor te schreeuwen of hun levensverhaal te vertellen terwijl jij midden in je mix zit. Het is gewoon niet fijn.

Oren Kapot

anigif_enhanced-16559-1407332791-2

Kort maar krachtig. Er is heel veel geluid om je heen als dj zijnde. Hoe beter je geluid, hoe beter je set. Toch is het geluid voor een dj niet altijd even fijn. Na een aantal uren draaien kan een stap buiten de club je toch het gevoel geven dat het allemaal niet heel lekker gaat met de oren.

Daarbij zijn de meeste banen in luide omgevingen voorzien van een koptelefoon of oordoppen om het geluid te dempen, maar bij een dj komt daar ook nog eens geluid uit. Dus dat heeft ook geen zin.

Constant Reizen

tumblr_mhma3czDzG1r124uio1_500

Zodra je het een beetje begint te maken als dj, moet je vaak naar clubs door heel het land. Begin je echt groot te worden dan komt ook het buitenland om de hoek kijken. Dat is supergaaf en misschien wel een droom die uitkomt, maar je bent altijd onderweg.

Het klinkt misschien een geweldig leven: veel van de wereld zien, mooie hotels en stoere dj booths. Maar het is al snel heel ver weg van dat. Tuurlijk is het gaaf om al die dingen mee te maken, maar je ziet alleen zo weinig van de wereld. Je leven ziet er heel erg snel als volgt uit: Vliegtuig, hotel, voorbereiden, restaurant, club, nog een club, hotel, vliegtuig. En dat gaat voor weken zo door. Het is niet slecht, maar soms zou je wel eens wat meer van de wereld willen zien.

Vermoeidheid

740

Zodra je het gemaakt heb, wil het wel eens zo zijn dat je meerdere feesten per dag hebt. Soms moet je in 48 uur tijd naar zo veel locaties en zo veel feesten, dat je gewoon even geen tijd hebt om te slapen. Je moet elke dag toch wel wat slaap pakken, maar wat niet kan kan niet en dan gaan we gewoon door tot we niet meer kunnen. Dit kan wel eens vaker voorkomen dan je zou willen en dan moet je de strijd aangaan met de vermoeidheid. Geen probleem want zodra je het podium weer op stapt, krijg je weer een energieboost waar je u tegen zegt!

Bonje met de buren

tumblr_n5qg7vaZdS1qgf1i8o1_500

Als je echt goed wilt worden als dj, moet je oefenen. Heel veel oefenen. Het is natuurlijk fijn als je in een club kunt oefenen, maar het is altijd beter om thuis een set te hebben staan waarmee je kan oefenen wanneer je maar wilt.

Uit het perspectief van de dj is dit ideaal, uit het perspectief van de mensen die ernaast wonen is het wat minder. Urenlang dezelfde muziek voorbij horen komen is geen pretje en zeker niet als je buurman of buurvrouw er niets van bakt. Het is al helemaal erg zodra er kleine kinderen in het spel zijn, dan moet er vanaf 19:00 uur stilte zijn want de kinders liggen op bed. Zodra je buurman of buurvrouw die skills aan het ontwikkelen zijn gaat dit voor bonje zorgen. Nobody said it was easy.

Een lege dansvloer

scott-pilgrim-bored-party

Elke dj kan het je vertellen. Als een volle dansvloer losgaat, kan je je geluk niet meer op. Het is het beste gevoel dat er is, maar daarbij staat het slechtste gevoel erg dichtbij: een dansvloer die tijdens je set leegloopt.

Het is de nachtmerrie van elke dj. Je hebt je best gedaan voor om een set in elkaar te knutselen, maar het slaat niet aan. Het feestje wordt saai en gaat langzaam dood. Op dat moment kan je wel door de grond zakken en misschien is dat maar het beste wat je op dat moment kan doen ook.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws