De geschiedenis van: Martin Garrix

Mark Hofman | 8 oktober 2015
music


We kennen onze artiesten uit de scene. We kennen de tracks, de optredens en zien interviews, maar wat weten we nou echt van onze edm-helden? In ‘De geschiedenis van’ duiken we de diepte in en gaan we op onderzoek uit. Wie is hij, waar komt hij vandaan en hoe komt hij waar hij nu is?

Deze week hebben we het over Martin Garrix, de jonge dj die op zijn zeventiende een klapper van een hit had met 'Animals'. Veel fans, maar ook producers en dj's, aanschouwen Garrix als de nieuwe nummer één dj van de wereld. De grote vraag is alleen: Wie is Martin Garrix eigenlijk? Wij checkten het voor je!

Dit is Martin Garrix

Martijn Garritsen is geboren op 14 mei 1996 in Amstelveen. Nadat hij in 2004 Tiësto zag optreden op de Olympische Spelen in Athene, was het duidelijk: Hij wilde dj en producer worden. Martijn werd door de track 'Traffic' geïnspireerd wat resulteerde in de aankoop van producer-software. Martijn bedacht de naam Martin Garrix en het produceren kon beginnen. Nadat hij deze keuze gemaakt had, begon hij uiteindelijk een opleiding aan de Herman Brood Academie in Utrecht.

08dc9833b30ea87d4224810352ce7444

In 2012 bracht Garrix met Julian Jordan het nummer 'BFAM' uit, werd hij SLAM!FM DJ Talent of the Year, verscheen hij op het album van Christina Aguilera en werd hij getekend door Spinnin' Records. Een heel goed jaar voor de jonge artiest dus.

De grote doorbraak

Het balletje was gaan rollen voor Martijn, hij had een label, zijn eerste officiële release gehad en een eerste award binnen. Nu kon het echte werk beginnen en in 2013 bracht hij samen met Sidney Samson het nummer 'Torrent' uit op het label van Tiësto. Martijn wist op dat moment waarschijnlijk nog niet wat hem stond te wachten: zijn grote doorbraak. Op 16 juni 2013 bracht de dj het nummer 'Animals' uit, de track die Martin Garrix direct op de kaart zette.

Het nummer werd een gigantische hit in Europa en daarmee werd de zeventien jaar oude Martijn Garritsen de jongste persoon ooit met een nummer één notering op Beatport. Het regende platina en gouden platen voor de track en stond in tien landen, waaronder Amerika, in de toplijsten.

martin-garrix-award

Het vervolg

Nadat Martijn een grote hit had gehad, bleef hij alles behalve stilzitten. Hij bracht een remix uit van 'Project T' van Sander van Doorn en DVLM de op beatport nummer één werd, kwam in de DJ Top 100 binnen op plek veertig en maakte hij met Jay Hardway de track 'Wizard'. De track kreeg in de Nederlandse Top 40 een plekje op nummer zeventien en in België op nummer zes. Samen met Firebeatz maakte Garrix 'Helicopter' die vervolgens twee weken lang op nummer één stond op Beatport. Dat was een geweldig begin voor 2014 en dit werd doorgezet op Ultra Miami. Martijn liet veel nieuwe tracks horen, waaronder de samenwerking met Afrojack. 'Tun Up The Speakers' werd opnieuw een hit voor Martin Garrix en op dat moment wisten we het zeker: we hebben weer een nieuwe wereldartiest uit Nederland.

Andere weg

Na drie succesvolle jaren werd het tijd voor een beetje verandering. De smaak van Martijn begon te veranderen en zijn tracks werden iets rustiger. Ook begon de producer zijn eigen sound te ontwikkelen die beter bij progressive house zou passen dan bij electro house of big room. Op 6 februari 2015 deelde Martijn een track uit om 10 miljoen Facebook likes te vieren, 'Forbidden Voices' was gratis te downloaden. De track ging aardig goed, maar niet zo lekker als 'Don't Look Down' die hij samen met Usher maakte, deze track liet in één keer de nieuwe sound van Martin Garrix horen. De track werd in 24 hitlijsten opgenomen en werd meer dan 25 duizend keer verkocht in Italië, wat de twee een gouden plaat opleverde.

Ook had de producer een hit met Avicii, 'Waiting For Love'. Hij staat echter niet in de titel, maar heeft wel meegewerkt aan de track.

10990619_1046889272005334_1936652004_n-600x600

Spinnin' Records

Op 26 augustus 2015, bleek dat het niet altijd maar goed kan gaan. Na drie jaar samenwerken kondigde Martijn aan dat hij wegging bij Spinnin' Records. Garrix en het platenlabel hadden teveel verschillende ideeën, waardoor de samenwerking niet meer goed verliep. Beide partijen waren het niet met elkaar eens en de samenwerking werd op die manier beëindigd.

Clublife Magazine

In 2013, drie maanden voor 'Animals' stond Martin Garrix nog in ons blad als talent. De jonge dj verteld in dat interview nog over zijn opleiding op de Herman Brood Academie. In die tijd schreef Martijn zijn optredens nog op als stage-uren en had hij schooldagen waarop hij alleen maar tracks en bootlegs aan het maken was. Drie maanden later brak hij door en stond hij, drie edities later, op de cover van ons blad. Dat geeft maar aan hoe hard het is gegaan met deze jonge dj.

1

Dit is Martin Garrix

Martin Garrix is een jonge artiest die ontzettend veel succes heeft geboekt. In 2012 werd hij getekend, in 2015 verliet hij het label als een wereldster. Volgens veel artiesten zou Martijn de nieuwe nummer één dj kunnen worden, zelf geeft hij aan de prijs te weigeren als hij deze wint. Toch is het heel simpel: Martin Garrix behoort tot de grootste dj's van de wereld, maakt de ene na de andere hit en wordt door miljoenen fans gezien als de nummer één…en dat is een prijs die je niet kan weigeren.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws