#FlashbackFriday: drie definiërende Jean-Michel Jarre-tracks

Peter Güldenpfennig | 23 oktober 2015
music


Als je het over elektronische muziek hebt, kun je natuurlijk niet om de synthesizer heen. Het instrument kent vele pioniers die hier gebruik van maakten en maken, denk aan Vangelis bijvoorbeeld, of Kraftwerk. Wij zoomen in op een andere pionier, de Franse Jean-Michel Jarre en zijn drie grootste hits.Niet zomaar natuurlijk, want de producer is weer helemaal terug met zijn nieuwe album Electronica Volume 1, waarop hij ondermeer samenwerkt met Boyz Noise, Armin van Buuren en Massive Attack.

Jean-Michel Jarre

Jarre staat bekend om zijn spectaculaire live-optredens waar zijn futuristische synthesizersound begeleid wordt door vuurwerk en lasers. Reden ook dat zijn concerten altijd goed bezocht worden. Hoewel zijn sound ietwat door de tijd is ingehaald, kun je niet om zijn invloed heen op de hedendaagse muziek. Ondermeer Armin van Buuren zegt beïnvloedt te zijn door de Fransman. Leuk feitje: de typische Jarre-sound die je tegenkomt op zijn albums Oxygène en Équinoxe, is voornamelijk afkomstig van een Nederlands instrument, de Eminent 310 Unique.

'Oxygène IV'

In 1977 kwam de derde lp van Jarre uit, Oxygène. Hoewel hij hiervoor wel twee albums heeft uitgebracht met respectievelijk tv-muziek en film-muziek, wordt Oxygène beschouwd als zijn eerste echte artiestenalbum. Van deze lp kwam de single 'Oxygène IV', die de doorbraak betekende voor Jarre. Ook in Nederland trouwens, want het nummer bereikte de vierde plek in de Nederlandse Top 40.

'Équinoxe V'

Twee jaar na de lp Oxygène kwam Jarre met het album Équinoxe. De tracks op het album liepen in elkaar over, waarbij de b-kant van het album begint met de single 'Équinoxe V'. De track is een heerlijk upbeat nummer. Sure, wellicht klinkt het wat lullig vandaag, maar het laat wel horen dat Jarre behoorlijk gevoel heeft voor melodie en compositie. Oh, de leuke video waarin je Jarre synthesizer ziet spelen is ook intrigerend om naar te kijken!

'Magnetic Fields II'

Na Équinoxe volgde het album Magnetic Fields, wat ondanks succesvolle albums die daarna volgde, zo'n beetje zijn laatste grote hit bevatte, 'Magnetic Fields II'. De track is nog vrolijker dan 'Équinoxe V', mede dankzij het flinke tempo in de track. En net als voornoemde track is de video van 'Magnetic Fields' ook enorm leuk om naar te kijken. Gaaf ook, die Fairlight CMI die Jarre gebruikt en waar je hier meer over kunt lezen!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws