Review: Conjure One - Holoscenic

Jorrit Punter | 21 november 2015
music


Conjure One, de benaming van het solo project van de Canadese Rhys Fulber. Een voor (mogelijk velen met) mij onbekende naam die voor de eerste keer een album uitbrengt bij Armada Music. Interessant, aangezien ik over het algemeen zeer te spreken ben over de artiesten die het label van Armin van Buuren onder zijn hoede neemt. Ik stap dus met een maagdelijke blik in dit achteraf gezien melodieuze en meeslepende album.

Na wat onderzoek kwam al snel naar voren dat Conjure One niet het enige uitstapje is in de muzikale wereld voor Rhys. Naast zijn solo project is hij namelijk ook verbonden met Frontline Assembly en Delerium. De laatstgenoemde had een track genaamd Silence welke beschreven is geweest als één van de beste trance tracks aller tijden, mede door de voor velen bekende remix van Tiësto.


Flash-forward naar het heden! ‘All That You Leave Behind’ is één van de vier instrumentale nummers op het album. Het hele nummer lang worden er verschillende elementen toegevoegd, van zowel distorted als gladde synths tot en met  een Arabische vrouwenstem, welke uiteindelijk samenkomen in één grote climax. Door de opbouw van de track behoud je het hele nummer lang een soort van verlangen hiernaar, wat het voor mij interessant maakt.

Ook een samenwerking met de vrouwelijke vocalist en Trance Dj Aruna is aanwezig. Een bekende stem in het genre, aangezien ze reeds heeft samengewerkt met o.a. Armin, Cosmic Gate en Markus Schulz.
In het nummer 'Still Holding On’, die eerder als single uitgebracht werd in 2013, is dan ook een commerciëler trance geluid aanwezig. Ondanks dat het anders klinkt dan het gros van de nummers op het album luistert het fijn weg met de subtiele kicks en melodieuze synths.
Overigens zijn de reeds gereleasete remixen van dit nummer ook zeker de moeite waard!
Al met al is het album een verzameling van relaxte nummers waarbij het woord ambiance als eerste in mij opkomt. De synths verzetten een hoop werk, maar worden goed ondersteund door vocals en instrumenten zoals de viool en piano. Verrassend is overigens dat - ondanks dat vrijwel ieder nummer in het album naadloos in elkaar overgaat - er tóch een individuele klank zit in iedere track. Daarnaast vind ik de melodieën wat hebben van klassieke muziek; ze vertellen een verhaal. En dat is iets wat naar mijn idee steeds vaker mist in de elektronische muziek van tegenwoordig.

Het album is hier te downloaden en te koop.

Conjure One’s inspiratie
Hoe hij geïnspireerd raakte tot het maken van het nieuwe album? Dat legde hij haarfijn aan ons uit door een selectie te maken van de vijf tracks die hem door de jaren heen geïnspireerd heeft.

1. Yulduz Usmanova - Caravan
“Dit nummer vond ik in een platenzaak in Amsterdam. Het nummer is gemaakt door een zanger uit Uzbekistan en in Nederland geproduceerd. Het was een impulsaankoop. Ik hou van de power en mooie centraal Aziatische en mediterrane klanken. Hierdoor wilde ik aan een project beginnen waar deze invloeden samen komen.”


2. Future Sound Of London – Papue New Guniea

“Ik had het geluk dat ik in Londen was toen deze track uitkwam. Het is pure innovatie. Al deze elementen zijn perfect samengebracht door sampling. Het is gemaakt om emotie naar een club of woonkamer te brengen. Ik had al eerder muziek gehoord met dezelfde elementen, maar nooit op een manier die zo commercieel en artistiek tegelijkertijd was.”

3. Bomb The Bass – Winter In July

“Het was lastig kiezen tussen deze en “Safe From Harm” van Massive Attack, maar toch kies ik voor deze. Het krijgt niet zoveel erkenning, maar heeft mijn productiestijl beïnvloed door de analoge synths en quasi-ethnic sound effects. Hoewel ik dit nummer pas voor het eerst hoorde toen het al een aantal jaar uit was, was er op dat moment nog steeds niet veel dat klonk zoals deze track. Het is een combinatie tussen ‘cool’ en ‘commercieel’.”

4. Jean Michel Jarre – Oxygene 7

“Ik ben een groot fan van Kratwerk, Tangerine Dream en Jean Michel Jarre’s oudere muziek. Het zit praktisch in mijn DNA nu. Ik begon echter pas net met het vastleggen van het idee voor Conjure One toen deze track net nieuw was. Ik was op vakantie in Cyprus en dit nummer speelde als constante soundtrack in mijn hoofd. Ik kon niet wachten om naar mijn synths toe te gaan en te beginnen met spelen. Dat effect heeft het nummer nog steeds op mij.”

5. Lana Del Rey – Summertime Sadness

“Ik ben gek op veel van haar nummers en producties, maar ik koos voor deze. Ze heeft deze namelijk geschreven met Rick Nowels, een briljant songwriter en producer. Ik had het geluk om samen met hem te werken aan ‘Tears From The Moon’ en ik volg hem nog steeds op de voet. Hij heeft goed gevoel voor mooie akkoordenschema’s, wat tevens behoort tot mijn favoriete werkzaamheden in de studio. Het is geweldig om te luisteren naar een meester daarin.”

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws