#TechnoTuesday: Monika Kruse

Thomas Keulemans | 10 mei 2016
music

Monika Kruse, The German Queen of Techno

Zoals je inmiddels van ons gewend bent, is het op dinsdag tijd voor #TechnoTuesday. Deze keer belichten we niemand minder dan Monika Kruse. De Duitse is hét voorbeeld dat ook vrouwelijke dj's uit kunnen groeien tot een ware top-dj. In Monika Kruse's geval in het genre techno, waarin zij onmiskenbaar tot de allergrootsten behoort. 

Berlijn

Monika werd in 1971 geboren in Berlijn, de stad die wereldwijd wordt beschouwd als het mekka van de techno. Met clubs als Berghain, The KitKat Club en Tresor, die internationaal immens populair zijn en haast mythische proporties aannemen, werd Monika Kruse dan ook op precies de juiste plaats geboren. Ook al groeide ze daarna grotendeels op in München, de techno-sound zat haar als het ware in het bloed.  

Illegale feesten

Vanaf haar vierde leerde Kruse piano spelen en ontwikkelde ze een passie voor allerlei soorten muziek. 'Music just makes me happy', is haar trademark. En dat straalt ze ook uit achter de draaitafels, waar ze altijd breed glimlachend oogcontact maakt met haar fans. Haar eerste residency had Monika in de Babalu Bar in München, waar ze een mix draaide van early deep en vocal house, funk en hiphop. Al gauw ontwikkelde ze een compleet eigen stijl electronische muziek, waarbij ze haar tijd ver vooruit was, want er waren nog nauwelijks clubs waar techno werd gedraaid. Vandaar dat ze besloot zelf (illegale) feesten te organiseren op de meest vreemde locaties: leegstaande bunkers uit De Tweede Wereldoorlog, afgedankte tram- en metrostellen en lege of gekraakte panden.

Monika Kruse tijdens Tomorrowland 2015

Terminal M label

Daarna ging het hard met Monika. Ze verhuisde definitief terug naar Berlijn, waar haar dj-skills werden opgepikt door house-pioneers als Frankie Knuckles en Robert Owens. Het leidde ertoe dat Kruse nu, 25 jaar later, uit heeft kunnen groeien tot de top-dj die ze is. Ze richtte vijftien jaar geleden haar eigen platenlabel Terminal M op en wereldwijd zijn er 'Terminal M Nights', waar Monika zelf steevast de headliner is. Haar agenda brengt haar in een paar weken tijd van Londen naar Moskou en van Miami (Ultra Music Festival) via Athene weer terug naar Berlijn voor haar residency in Berghain/Panorama Bar.

Opbouw en avontuur

Een typische set van Monika - vaak met een lengte van zo'n twee tot drie uur - kenmerkt zich door een fantastische opbouw, die de techno-fan als het ware meeneemt op een avontuur; een reis door techno-land. Toegankelijk voor een breed publiek, dus niet alleen maar snoeiharde, ongrijpbare techno. Met vele hoogtepunten, die Kruse zó subtiel opbouwt dat het publiek haar overal waar ze draait op handen draagt, en liefheeft.

'I give love to my audience and they give it back. LOVE – it's the best thing in the world. My aim is to help people forget whatever is going on in their life and have a little holiday – just get lost in my music.'

Dockyards en 18hrs Festival

Monika Kruse is ook regelmatig te bewonderen in ons eigen land. We zeggen bewonderen, omdat de Berlijnse ook nog eens een biijzonder prettige verschijning is... Zo stond ze onlangs nog tweemaal op Dockyard Festival (tijdens ADE 2015 en een maand geleden, nl. 9 april). Op 9 juli doet ze Amsterdam opnieuw aan tijdens het 18hrs Festival, waar het vijftienjarig bestaan van haar Terminal M label groots gevierd zal worden. Ken(de) je Monika nog niet? Of ben je niet per se een techno-fan, ga hier dan zeker naartoe, want haar bijnaam is niet voor niets 'The German Queen of Techno!' 

Check hier een aantal van Monika's übervette sets, waaronder die van Dockyard Festival tijdens ADE 2015.

Beeld via website en Facebook-pagina Monika Kruse

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws