#FlashbackFriday: DIY met electroclash

Bart Remmers | 24 juni 2016
music

Het korte, maar krachtige succes van electroclash

Terug naar het New York van begin deze eeuw. The Big Apple was nog maar amper bijgekomen van 9/11, de verschrikkelijke terroristische aanslagen waarbij duizenden wereldburgers om het leven kwamen. Angst voor nog meer bloederige aanvallen was groot. NY stond op scherp.

LEES OOK: #FlashbackFriday: a Fierce Ruling House Classic
 

Waar de Europese jeugd begin jaren tachtig met de dreiging van kernbommen boven het hoofd startte met het doemdansen op de new wave-, ska- en punkklanken van bands als Bauhaus, The Cure, The Specials, Human League en in ons land Doe Maar, daar ging de underground van New York na 11 september 2011 voor een korte, maar hevige tijd los op electroclash. 

Geile disco en botte punk

Dat electroclash was een rauwe combinatie van geile disco, botte punk, afgeragde synths en minimalistische beats – de DIY-mentaliteit op vinyl geperst. In Europa – vooral Duitsland en Nederland – waren het vooral acts als I-F (van het legendarische Rotterdamse Clone-label) die een wat meer op minimal techno en Italo geënte vorm van electroclash brachten (al zullen velen het absoluut geen electroclash willen noemen), in de States kon het niet technicolor en ranzig genoeg zijn.
 
De eerste jaren van de 21ste eeuw waren voor electroclash-godfather Larry Tee, de nichtendisco van Scissor Sisters (wiens vroege singles klassiek werden), de feministische vuilbekkerij van Peaches, de Detroit-techno meets discoballen-klanken van Felix the Housecat en de esthetisch doordachte Weimar-electropunk van het duo Fischerspooner, verantwoordelijk voor misschien wel dé electroclash-track: 'Emerge'. 

In your face-hysterisch

Alleen al de videoclip bewijst genoeg, maar het nummer zelf is simpelweg geniaal. Van een dreigend begin tot een in your face-hysterisch einde. De heren Warren Fischer en Casey Spooner kneedden een geile fragmentatiebom van ruige beats en bijna geschreeuwde teksten als het perfecte tegengif voor de echte bommen van terroristen en Amerikanen in het Midden-Oosten.
 

Zoals met vele hypes duurde die van de electroclash niet lang. Rond 2005 was het weer over en uit. Hoewel, de invloed van klassieke tracks als 'Emerge', 'Lovertits', 'Set it Off', 'Silver Screen Shower Scene' en 'Sunglasses at Night' is nog steeds te horen in de EDM van vandaag… Dat licht ontvlambare mengsel van punk, disco, Italo en glamrock. Onverwoestbaar.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws