And now for something completely different: Kutiman - 6am

Peter Güldenpfennig | 29 juli 2016
music

Muziek komt in soorten en maten en is over het algemeen wel in één of ander hokje te stoppen. Behalve als je Ophir Kutiel bent dan. Want wat deze creatieve Israëlische kunstenaar allemaal op plaat doet is echt niet onder één noemer te vangen. Ja, indie misschien, maar dat genre betekend welgeteld helemaal niets dus daar willen we hem niet mee beledigen. Op zijn nieuwste album na 

Kutiman

Als filmmaker heeft hij al meerdere prijzen in de wacht gesleept voor zijn werk waarin omgevingen muzikaal neergezet worden. Mooiste voorbeeld is misschien wel zijn Thru The City-serie waarin steeds een andere stad centraal staat en waar hij, samen met andere muzikanten, steeds de soundtrack voor verzorgd. Het is een veelzijdige film-serie die doorsijpelt in zijn puur muzikale werk. Zijn self-titled debuutalbum gooide trouwens al net zo zulke hoge ogen, als ook zijn muzikale online projecten.

6am

Op 6am, zijn nieuwste album en zijn vierde full-length wordt je getrakteerd op acht tracks (zeven volgens de hoes) waarin hij het vooral zoekt in '60's psychedelica (zoals in 'Stranger To The Follow') met klassieke arrangementen en weirde elektronica. Dat laatste ligt er niet dik bovenop waardoor je wellicht het idee hebt te maken te hebben met een puur rockalbum, maar vergis je niet, dit is stiekem gewoon voer voor liefhebbers van de betere elektronische muziek die niet vies zijn van klassiek instrumentarium.

Overigens, ben je fan van artiesten als Yonderboi en dergelijke easy listening hiphop, dan is deze plaat helemaal jouw ding. Een track als 'Zeelim' zouden we best gesampled zien worden door een goede hiphop-artiest bijvoorbeeld. Maar dan heb je ook nog tack als 'Dangerous', wat een nod is naar de Bristol-sound van Massive Attack en Portishead, maar stiekem authentieker en daarmee ook leuker. 

Niet elke track is even tof, zo'n 'Jaffa Beach' is gewoon een saaie opener van een album wat veel meer te bieden heeft. Een probleem? Neuh, want de overige zeven tracks op 6am maken dat meer dan goed. Gewoon scoren dus als je avoontuurlijk bent aangelegd op muzikaal vlak!

Wie: Kutiman
Wat: 6am
Waar: Siyal Music
Wanneer: Juni 2016

Bestel 6am hierrrrr!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws