#FlashbackFriday: Kristine W – ‘Feel What U Want’

Peter Güldenpfennig | 2 december 2016
music

De jaren ‘90 staan wat dance betreft vooral bekend als eurohouse heaven, maar er zijn natuurlijk prettige uitzonderingen. Een daarvan is zeer zeker het geweldige debuut van Kristine W, die met ‘Feel What U Want’ een enorme clubhit scoorde in 1994. 

Kristine W – ‘Feel What U Want’

Kristine Weitz kende haar debuut in Las Vegas, waar ze optrad in het Hilton. Dat is al best uniek, want waar de meeste artiesten eindigen in Vegas, startte zij haar carrière daar. Dankzij haar ervaring met het zingen in kerkkoren in haar jeugd speelt met name gospel en soul een grote rol in hoe Kristine zingt. Daarnaast is zeker Donna Summer één van haar grootste invloeden. 

Tijdens een revue met drag queens werd de Amerikaanse gespot door een A&R-manager die haar liet overvliegen naar Londen. Die trip resulteerde in ‘Feel What U Want’. De track is geproduceerd door Rollo (van Faithless) en Rob Doughan (bekend van ‘Clubbed To Death’) en is een vroeg voorbeeld van de stijl waar Faithless twee jaar later op hun debuut Reverence furore mee zou maken. Denk aan een herkenbare catchy melodie gemixt met zeer dansbare house. De hoofdrol is echter duidelijk weggelegd voor Kristine zelf, die met een diepe, soulvolle stem de track echt maakt. 

Ook de videoclip, die Kristine in diverse rollen toont, mag niet onbenoemd blijven. Haar achtergrond als zangeres in ondermeer drag queen-revues komt hier goed naar voren. Dat verleden is ze trouwens ook nu nog niet vergeten, want ze treed nog steeds geregeld op tijdens pride-evenementen en Aids-benefieten. Ook na een gevecht met leukemie in 2001, wat ze overleefde, maar waardoor ze niet mocht vliegen. En dus besloot ze met de auto cross country te rijden om toch vooral te kunnen optreden op gay pride events in New York. Mad respect.

Na ‘Feel What U Want’ volgde in 1996 haar debuutalbum. Inmiddels heeft ze zeven albums uitgebracht en brengt ze haar muziek ook aan de man op haar eigen website. Ondanks dat ze in Europa na haar debuut weinig hits heeft gescoord, ligt dat in Amerika anders. Daar heeft ze acht nummer 1-hits op rij gehad op de Billboard Hot Dance Club Play-charts, iets wat geen enkele andere artiest kan zeggen. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws