Puppet dropt Fear is Fleeting EP op Monstercat

Sjoerd de Vos | 6 december 2016
music



Fans van Puppet hebben niet lang hoeven te wachten op het uitkomen van zijn nieuwste EP: na het verschijnen van zijn Soft Spoken EP in januari 2016 kwam afgelopen woensdag al zijn tweede EP van dit jaar uit op het label Monstercat. Met ‘Fear is Fleeting’ brengt Puppet wederom een zeer divers en verrassend album uit die je zeker gehoord moet hebben.

Voordat Brendan Baldwin (alias Puppet) in december 2014 zijn debuut maakte bij het Canadese platenlabel Monstercat, timmerde hij samen met Nik Moring aan de weg als het dj duo Art Thieves. Drie jaar geleden bracht Art Thieves het nummer BRAT uit, een krachtige electro house track met een stevige drop. Nog geen jaar later besloot Puppet solo verder te gaan en met zijn debuuttrack ‘Scribble’, die op zijn verjaardag uitkwam op het label Monstercat, bleek al gauw dat de dj een andere weg was ingeslagen. Gebaseerd op een alternatieve rock-sound met de punk vocals van The Eden Project (tegenwoordig EDEN) paste deze track prima in het genre van het label, waar onder meer ook Krewella en Vicetone al platen op uitbrachten.

LEES OOK: Vicetone remixt The Weeknd en Daft Punk

Een logisch gevolg was de release van de eerste EP van Puppet op Monstercat in januari 2016, getiteld ‘Soft Spoken’. Dit album bevat collabs met zijn goede vriend Pierce Fulton en met de artiesten Cormak en Richard Kraddock. In de tracks worden diverse muziekgenres door elkaar gebruikt, voornamelijk rock, electro house en progressive house.

Tweede EP voor Puppet op Monstercat

En nu is er dus de ‘Fear is Fleeting EP’. Voordat de EP uitkwam werden ‘I’m Here’, ‘To Be Alive’ en ‘Killing Giants’ al gereleased en interessant was om te zien dat Puppet een eigen stijl gecreëerd leek te hebben waar hij zijn tracks op verder kon bouwen. Deze stijl, bestaande uit indie dance invloeden gecombineerd met electro house, sluit het meest aan bij ‘Enough Is Enough’ van de Soft Spoken EP. Zowel ‘I’m Here’, ‘To Be Alive’ als ‘Killing Giants’ zijn tracks die verdergaan op deze stijl.

Toch laat Puppet op de Fear is Fleeting EP een geheel nieuwe kant van zichzelf zien. Wat niemand wist is dat Puppet erg onzeker over zijn zangstem is geweest. Zo vertelt hij op zijn Facebookpagina dat hij zich hopeloos voelde, dat hij tevergeefs probeerde iets te maken zonder zijn stem te kunnen gebruiken. ‘Ik was het slachtoffer van domme pech, ik was geboren zonder deze speciale kwaliteit’.

One of my biggest insecurities in life is my voice. Not my speaking voice, not having myself be heard, but singing. In my darkest moments working on this EP, it was easy to find myself thinking that I was the victim of bad luck or had been born without a ‘gift’. Sometimes I felt hopeless, trying to create something that people could rally behind, with no voice. I watched with envy, some of my closest friends, and even my brother, succeed in a way I thought was impossible for me. I wanted nothing more than to be in their shoes… But where there are downs, there are ups.

So I wrote a song about it
And sang it
https://soundcloud.com/monstercat/puppet-play-pretend

I might not always be happy with my voice, but I am not afraid to try. And any confidence I didn’t have before, I certainly have now. I woke up yesterday to Fear Is Fleeting at #6 on ITunes Dance, and a flurry of messages, paragraphs written by people I’ve never met before telling me how I CHANGED their lives with my music and my voice.

You will definitely hear me singing more often.

- Brendan

Met de tracks ‘Just You’ en ‘Play Pretend’ laat Puppet op vocaal gebied dus een hele andere kant van zichzelf zien. Al dan niet met wat hulp van de vocoder, maar dat nemen we voor lief. Met deze twee tracks raakt Puppet in ieder geval de gevoelige snaar en zorgt hij voor een welkome afwisseling ten opzichte van de andere tracks op de EP.

Met deze EP heeft Puppet een waardige opvolger voor Soft Spoken afgeleverd en het zal dan ook niemand verbazen als we in 2017 nog veel meer van deze jonge dj zullen gaan horen. Wij kunnen in elk geval niet wachten op meer materiaal!

De Fear is Fleeting EP is sinds 30 november onder andere verkrijgbaar via ITunes en te streamen via Spotify!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws