#FlashbackFriday: de allereerste househit in Nederland

Bart Remmers | 13 januari 2017
music

Het succes van 'Love Can't Turn Around'

Eerder deze week plaatsten we nog een artikel over de grootste dancehits aller tijden in de Nederlandse Top 40. Maar wat was eigenlijk de allereerste househit in ons landje?

Wil je gaan muggenziften, dan kan je verschillende nummers opnoemen. Maar er is een track die min of meer officieel wordt gezien als de house/dance-doorbraak in onze charts: 'Love Can't Turn Around' van Farley 'Jackmaster' Funk featuring Darryl Pandy.

Het jaar was 1986. Dansmuziek in de top 40 bestond destijds uit gladde eighties-R&B, de geniale funkpop van Prince en Rick James en naweeën uit het discotijdperk. Ineens was daar die moddervette, ietwat nichterige zanger afkomstig uit Amerikaanse gospelkoren die hysterisch stond te zingen op - de voor die tijd - knalharde beats.

Underground clubs Chicago

De track is gebasseerd op een sample uit een nummer van Isaac Hayes: 'I can't turn around' uit 1975. Tien jaar later pikte de legendarische houseproducer Steve 'Silk' Hurley het op en gebruikte hij het voor zijn eigen track dat een undergroundhit werd in de clubs van Chicago.

Pas toen een ander icoon zich ermee ging bemoeien - Jesse Saunders - ging het los met de plaat. De titel werd aangepast en Pandy werd aangetrokken voor de vocalen. Et voila: 'Love Can't Turn Around' maakte de crossover van de clubs in de VS naar de hitlijsten in Europa. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld, maar zeker ook hier. De track behaalde een 4de plek in de Top 40.

Andere vroege househits

De single opende de deur voor andere vroege househits, waaronder de allereerste house #1 in de polder: 'Pump up the Volume' van M/A/R/R/S in 1987.

De kleurrijke Darryl Pandy is helaas in 2011 overleden, maar Saunders en Hurley zijn nog steeds actief. Gelukkig maar.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws