Lesje sample-historie: hier haalde Daft Punk de mosterd

Ivo Mollemans | 23 maart 2017
music

Samples zijn een groot en belangrijk onderdeel van dancemuziek. Veel nummers zijn gebouwd op delen van oude nummers en ook tegenwoordig worden er nog regelmatig andere nummers gebruikt om iets nieuws te maken.

De samples van Daft Punk

Een duo dat veel gebruik heet gemaakt van deze techniek is Daft Punk. Met regelmaat wisten zij oude onderdelen van singles her te gebruiken om er eigen, nieuwe creaties mee te maken. Je zou het misschien niet zeggen, maar een groot deel van hun discografie bestaat uit onderdelen van andere tracks.

Niet zo gek eigenlijk, want in de tijd dat zij hun muziek maakten waren Digital Audio Workstations (de software waarin muziek gemaakt wordt) nog lang niet zo ver ontwikkeld en analoge synthesizers vormden vaak de kern van het productieproces. Een hoop van de hits die Daft Punk heeft gemaakt zijn gebaseerd op de melodieën of drums van andere nummers.

LEES OOK: Iconisch outfit van Deadmau5 is nu een museumstuk

Intussen zijn de rollen vaak omgedraaid en zijn het juist nummers van Daft Punk die worden gesampled. Als Daft Punk-fan is het leuk om te weten waar de muziek die je luistert nou eigenlijk vanaf komt. Daarvoor moet je onderstaande video eens kijken en bovenal beluisteren:

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws