Odesza kondigt op mysterieuze wijze nieuw album aan

Pieter Hiemstra | 20 april 2017
music

 

Het iconische Odesza uit Seatle, VS heeft een nieuw album aangekondigd! Met een kryptische morsecode maakte het duo de datum op Spotify bekend. We wisten de code te kraken: 25 april is het zover! We hopen dat het nieuwe album net zo fris en vernieuwend wordt als de eerste twee. Het duo bestaande uit Harrison Mills en Clayton Knight heeft namelijk veel invloed gehad op andere artietsen: typisch zwaar vervormde stemmen die overlopen tot een melodie. 

Summers Gone

We kennen Odesza sinds 2012 toen ze met het magische album 'Summer's Gone' kwamen.  Een verfrissende nieuwe sound met zwaar bewerkte en verdraaide fragmenten. Het duo begint meestal met de zang. Daarna hakken ze het geluid in stukken en brengen ze effecten aan: versnellen, vertragen, echo, galm en andere verbuigingen. Ten slotte voegen ze de drum en bas toe en halen ze weg wat weg kan.

Sample van de BBC uit 1957

Summer's Gone begint met een krakende monoloog van de Engelsman Donald McWhinnie, een lange Engelsman in een keurig pak, zijn haren onberispelijk naar achteren gekamd. De krakende stem zit verborgen in een geluidsfragment uit 1957. Het komt uit een experiment van de BBC, de Britse publieke omroep. McWhinnie is de producent en samen met schrijver Fredrick Bradnum en componiste Daphne Oram maakte hij het radioprogramma ‘Private Dreams and Public Nightmares.’ De Brit noemt het een ‘radiophonic poem,’ het is een van de eerste voorbeelden van een proef waarin ze geluiden en stemmen vermengden. 

“You take a sound. Any sound. Record it and then change its nature by a multiplicity of operations. Record it at different speeds. Play it backwards. Add it to itself over and over again. You adjust filters, echoes, acoustic qualities. You combine segments of magnetic tape. By these means and many others you can create sounds which no one has ever heard before.”

Zet dus 25 april in je agenda!

 

 

Aanbevolen voor jou:
Maak de perfecte selfie op elk feest met de ASUS ZenFone 4...

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws