#FlashbackFriday: de eerste pogingen tot elektronische muziek in Philips' Natlab

Peter Güldenpfennig | 1 september 2017
music

Wellicht zie je 'Song of the Second Moon' niet als dance (toegegeven, zonder beat doet het wat lullig aan), maar dat de track behoort tot een serie aan nummers die grote invloed hebben gehad op de huidige muziek is onweerlegbaar. De track is tot stand gekomen in het Natuurkundig Laboratorium (Natlab) van Philips in 1957 en was, naar later pas bleek, de allereerste poging tot het maken van populaire muziek met elektronische instrumenten.

Tom Dissevelt en Dick Raaijmakers aka Kid Baltan ('Baltan' is een anagram van Natlab) waren beiden werkzaam bij Philips en experimenteerden met de eerste synthesizers daar. Dat levert nu historisch interessante muziek op, maar Philips dacht daar toentertijd anders over. Zij vonden het gepruts en er werd geen tijd meer in gestoken.

Inmiddels is er een herwaardering voor de baanbrekende experimenten van Dissevelt en Raaijmakers. Daarom is er een overzichtswerk van hen, samen met werk van de componist Henk Badings verschenen. Op Popular Electronics. Early Dutch electronic music from Philips Research Laboratories, 1956-1963 vind je de allereerste experimenten met electronische muziek door het trio uitgesmeerd over vier cd's met ook de nodige boekwerkjes erbij. Een aanrader voor als je geïnteresseerd bent in historische momenten van de elektronische muziek. Maar laat Dissevelt en Raaijmakers je het anders zelf uitleggen:

Aanbevolen voor jou:
Mobile review: OnePlus 5T is het beste androidtoestel van...

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws