#FlashbackFriday: We checkten de geboorte van gangsterrap op Schoolly D’s ‘P.S.K.’

Peter Güldenpfennig | 20 december 2019
music

Wanneer we het hebben over gangsterrap denken we al snel aan N.W.A. of Ice-T. Met name die tweede wordt vaak gezien als de grondlegger van gangsterrap, maar feit is: Schoolly D uit Philadelphia was hem voor met P.S.K.. We checkten de plaat.

Schoolly D – ‘P.S.K.’

‘P.S.K.’, een afkorting voor Park Side Killers, is een van de eerste platen die openlijk refereert aan geweld, seks en drugs, een realiteit voor de Park Side Killers, een gang in Philadelphia. Schoolly tekent een grauw straatbeeld op de plaat waarin hij zichzelf goed staande houdt zoals het een ware gangster betaamt. 

De plaat kwam in 1985 uit en werd een echte straat-anthem en zou dat blijven. De track werd ondermeer gesampled door DJ Khaled, Notorious B.I.G., Eminem en zelfs de Nederlandse Osdorp Posse.

Opvallend is de kale productie, want naast een Roland TR-909 met een flinke reverb en wat scratches horen we geen enkele synth. Hieruit blijkt ook wel dat de rap van Schoolly D, en ook zoals de rap gebracht wordt, de track echt maakt. 

Tegenwoordig maakt hij nog maar mondjesmaat muziek, zijn laatste album stamt alweer uit 2010. Wel schijnt Schoolly nog op te treden, maar ook dat gebeurt nog maar zelden.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws