#FlashBackFriday: Punk meets Dub meets Dance

Bart Remmers | 24 augustus 2018
music

Doemdansen met The Clash, The Slits en Delta 5

Dansmuziek kent vele kruisbestuivingen en alle combinaties lijken mogelijk. Of het resultaat altijd even goed of interessant is? Neuh. Een housemix van Europe's 'The Final Countdown' is een nog slechter idee dan rapper Sjors in pornofilms.

Een combinatie die wel interessant is en inmiddels een behoorlijke status heeft is die van dub (instrumentale mixen van reggae) met punk, vroege wave en zelfs disco. 

Adrian Sherwood

Hoewel de dub is ontstaan op Jamaica dankzij brouwsels van mannen als King Tubby en Lee 'Scratch' Perry, pakten voornamelijk witte Britten het genre eind jaren zeventig op om er hun eigen trippy, dansbare dingen mee te doen. De bekendste naam is misschien wel Adrian Sherwood.

Deze Sherwood had zijn eigen On-U Sound Records dat middels zijn mixen reggae, pop, dub, punk en wat al niet meer in een grote kookpot stopte. Ook andere producers gingen aan de slag met bestaand en nieuw werk van met name punk, postpunk en punkfunkbands die een dubversie kregen waardoor ze ook - zij het sloom en trippy - dansvloer-ready werd.

Sly & Robbie

Veel gedubte bands rond 1980 zijn The Clash, The Slits, Killing Joke, Generation X, PiL, The Ruts en Delta 5. De Britse Vivien Goldman, The Pop Group en ook Grace Jones (muze van ritmetandem Sly & Robbie) gingen los op het even donkere als dansbare geluid.

Hieronder enkele dub meets punk-klassiekers om je weekend mee in te trippen...

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws