30 jaar New Beat: 5 Belgische klassiekers

Bart Remmers | 28 januari 2018
music

Lekker raggen en raven met onze Vlaamse vrienden

We schreven het eerder al: de Belgen maakten en maken vette dance en New Beat is dit jaar 30 jaren jong. Dus doe je zelf een lol: ga naar Spotify of een andere streamingdienst, surf naar YouTube of graai in de platenbak van je ouders. De 5 niet te missen Belgische danceklassiekers op een rij. Amai!

'I sit on Acid' – Lords of Acid 

In 1988 werd deze acid house-act opgericht door Maurice Engelen. 'I sit on Acid' is het bekendste nummer van deze Belgen en verscheen op het album 'Lust' dat goud behaalde in de Verenigde Staten. Favoriete thema van Lords of Acid is sadomasochisme. Plezant collectief dus. Van grote invloed geweest op de scheurtechno van een tiental jaar terug en favoriet van Soulwax.

'Acid Rock' - Rhythm Device (1989)

De track zelf –loodzware beats op tempo pufpuf – is een new beat-classic. Man achter de act is de Vlaming Frank De Wulfe, een grootheid uit de scene. Nog amusanter is de video: drie jongemannen in jeans, leren jack en bandana die je met hun moves doen denken aan een combinatie van The Village People, de Karate Kid en de dansers uit de video 'Bad' van Michael Jackson.

'Just let Go' – Petra & Co. (1989)

Vergeet even die schijtlollige Vlaamstalige versie (of niet), maar ga voor de instrumentale 12"-versie van deze new beat-kraker. Bewijs dat deze vorm van house niet alleen een gimmick was.

'Get ready for this' – 2 Unlimited (1991)

Sorry Ray & Anita, maar we gaan voor de instrumentale versie van dit eurodancemonster. Sinds de jaren negentig is het de soundtrack van vele Amerikaanse NBA basketbalteams en honkbalteams als de Cleveland Indians, New York Yankees en Pittsburgh Pirates.

'Sugar is Sweeter' – C.J. Bolland (1996)

De in Engeland geboren Belg Christian Jay Bolland is de man achter vele toptracks, vooral op het R&S-label. Zijn bekendste productie is 'Sugar is Sweeter'. Het drum & bass-geluid werd ruim twintig jaar terug de must have-track van elke dj en de Armand van Helden-remix is onverwoestbaar.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws