#FlashbackFriday: Bach en Beethoven meets Beats

Bart Remmers | 30 maart 2018
music

Vijf dance- en pophits voorzien van klassieke samples 

Veel liefhebbers van klassieke muziek gruwelen van het idee, maar producenten en dj's maken graag gebruik van klassieke werken in hun tracks. Zelfs vaker dan dat je denkt!

Wanneer we kijken naar enkele grote dance- en pophits komen we vaak klassieke motiefjes tegen. We hebben een top 5 van de ultieme Bach & BPM-toppers voor je samengesteld.

Beethoven - Walter Murphy/Thicke

We beginnen met een snuf Beethoven in de dicocombi: Walter Murphy gooide de componist op de dansvloer en dat werkte perfect. De track gebaseerd op de Vijfde van Beethoven is te horen in de film Saturday Night Fever. Ook rapper A+ (Enjoy Yourself, 1998) en Thicke (When I Get You Alone, 2002) haalden de compositie erbij.

Barber - Orbit/Corsten/Tiesto/Van Buuren

Wellicht het bekendste voorbeeld is 'Adagio for Strings' van de Amerikaan Samuel Barber. Vele trance-dj's verbouwden het stuk dat wereldberoemd werd door het gebruik in de film 'Platoon'. William Orbit, Ferry Corsten, Armin van Buuren,Tiësto, Mark Sixma, Bastille en Arnej hebben de stemmige compositie verwerkt in opbouwende trance- en dancehits.

Bosso - David Guetta

Een stuk minder bekend is 'Symphony No. 2 - Under the Trees' van de componist Ezio Bosso. Wij kennen hem ook niet. Toch is het werk gesampled in de gigantische David Guetta-monsterhit 'Dangerous'.

Bach - Sweetbox

'Air on the G String' uit Suite 3 van Bach is wel weer wereldberoemd en iedereen kan het wijsje meezingen. Vandaar dat vele hedendaagse artiesten het stuk verwerkten in hun hits. In de dance horen we het onder meer terug in het bijna vergeten 'Everything's Gonna Be Alright' van het Duitse Sweetbox uit 1997.

Stravinsky - Beastie Boys

Ja, ook de Beastie Boys haalden inspiratie uit de klassieke meesters. Zo horen we aan het begin van 'Intergelactic', een grote hit voor het gewezen New Yorkse hiphoptrio in 1998, een snufje 'The Rite of Spring' van componist Igor Stravinsky. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws