De plaat en het verhaal: Talk to Me, You'll Understand

Geert van der Klugt | 9 augustus 2019
music

Ross From Friends

Er schuilt meer achter een plaat dan een aantal akkoorden en harmonieën. Zoals woorden op papier, zo spreekt muziek op vinyl. Deze editie vertellen we over een modern juweeltje. ‘(Talk To Me) You’ll Understand’ vertegenwoordigt een nieuwe generatie house: nog altijd worden er creatieve wendingen gegeven aan dit decennia-oude genre. Zo demonstreerde Ross From Friends de afgelopen twee jaar.

Kutmuziek

Felix Weatherall (a.k.a. Ross From Friends) is de verkozene; de Messias van het opkomende lo-fi house sub-genre. In 2015 kwam track ‘(Talk To Me) You’ll Understand aan de oppervlakte. Een wazige blend van gitaarrif, meerdere combinaties Roland drumsamples en fraai vervormde vocalen. Verre van helder is het geheel: puristen noemen dat ‘kutmuziek’, maar de internetmassa meende anders. Ondertussen is de plaat miljoenen streams verder. Lo-fi house was een jaar terug nog geen begrip: Ross From Friends heeft met een handvol releases een compleet genre vormgegeven.

LEES OOK: De rijzende partyscene van ChinaRoss From Friends Talk To Me You'll Understand

In de zuid-Londense sloppen groeide Felix op. Inspiratie uit de 80s – met name Eurodance en Italo Disco – schepte zijn geluid. In een openbaar interview vertelde hij: ‘Ik heb 6 maanden lang aan ‘(Talk To Me) You’ll Understand’ geschreven.'

'Dat het is aangeslagen is vind ik prachtig. Ik heb zo veel liefde en compassie in het nummer gestopt en daarmee een emotioneel beladen plaat gecreëerd . Om te weten dat een massale hoeveelheid mensen dat begrijpt: ongelooflijk verfrissend.’

Geen drum-, maar tijdmachine

De genoemde emotie is bij de knallende kicks ver te zoeken. Naast melancholische melodieën, die aansluiten bij Felix’ verklaring, zijn de drums voor ons vooropstaand. De lo-fi beweging, welk zich onderscheidt door de nabootsing van cassette- en vroege CD-kwaliteit, breidt zich na een ontplooiing binnen de hiphop óók uit naar andere genres. De drumsamples op house-juweeltje '(Talk To Me) You’ll Understand’ zijn een tijdmachine ingestapt en vanuit 1985 onze richting op getrokken. Minus de spring-reverb.

Ross From Friends

2018 is pas het begin voor Ross From Friends. Boekingen van Berghain tot TBA: genoeg podia om (Talk To Me) You’ll Understand live mee te maken. Of we Ross op den duur ook in Nederland voorbij zien komen? Houdt de jonge creatieveling zijn huidige tempo aan, dan valt dat te verwachten. Een volledig overzicht van Ross From Friends’ plaatjes en shows is te vinden via soundcloud.com/rossfromfriends en natuurlijk ook op Spotify. Jouw aandacht zeker waard: vernieuwend house-geluid in 2018, wie had dàt gedacht. 

Beeld: Felix Weatherall (Ross From Friends) Facebook

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws