De keiharde stuitergeschiedenis van 'I wanna be a hippy'

Bart Remmers | 16 januari 2020
music

Beeld: YouTube

Hoe kneitergekke happy hardcore-track een gigantische hit werd

Terug naar 1995. Technohead ruled the world voor korte tijd. Deze, van origine Engelse, happy hardcore-groep bestond uit Lee Newman en Michael Wells. Zij vormden in de jaren '80 Greater Than One, een muzikaal kunstenaarscollectief. In de jaren '90 verhuisde het stel, want ze waren getrouwd, naar Amsterdam waar ze actief werden in de house-scene als Technohead.

Flamman & Abraxas

De track 'I Wanna Be A Hippy', en dan specifiek de remix van het Nederlands-Amerikaanse duo Flamman & Abraxas, werd een gigantische hit en bereikte in Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk de eerste plek van de hitlijst. De track bevat upgepitchte samples van David Peel's 'I Like Marijuana' en heeft die typische happy hardcore-sound die na deze track compleet uitgewoond werd door talloze producers. Ook besloten Flamman & Abraxas om de Party Animals op te richten nadat de track een hit werd en enkele leden zich voor de videoclip van 'I Wanna Be A Hippy' leende.

Banana-na-na

Technohead zelf heeft waarschijnlijk niet lang genoten van het succes. Enkele weken na release van de track overleed Lee Newman aan kanker. Toch werden er hierna nog twee singles uitgebracht, 'Happy Birthday' en 'Banana-na-na'. Ook volgde een album, Headsex.

AT5 maakte recent een kekke minidocumentaire over het succes van de track die volgens vele het einde van de serieuze hardcore/gabber inluidde, maar nu nog steeds een klassieker mag worden genoemd en onmisbaar is op 90s-feestjes...

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws