Deze gloednieuwe technologie maakt muziek leren spelen ongekend gemakkelijk en snel

Geert van der Klugt | 4 januari 2021
music



Wilde je een jaar of tien terug de noten of akkoorden van een lievelingsnummer achterhalen, dan zat er weinig anders op dan met een pen en kladblok te luisteren en noteren. En zelfs een jaar of tien terug bestond het privilege van breed beschikbare, online muziektheorie: een basis die jouw opa en oma moesten missen. 

Vandaag de dag is het leven eenvoudiger. Dat heeft alles te maken met continu ontwikkelende technologieën, waaronder artificial intelligence. De term, afgekort als AI, heb je misschien wel eens voorbij zien komen. Het begrip daadwerkelijk begrijpen is een ander verhaal, maar gelukkig hoef je geen expert te zijn om van de voordelen van AI te genieten. 

Slim, snel en nauwkeurig

Jouw kladblokje kan de prullenbak in. En je hoeft geen afgetraind oor meer te hebben om muziek te coveren. Chordify ontwikkelt slimme algoritmes om de noten van nummers te herkennen. Het webprogramma heeft een flinke lijst aan geselecteerde YouTube-, Deezer- en SoundCloud-nummers beschikbaar, waarvan je na een enkele muisklik de volledige akkoordenstructuur inziet. Je bent overigens niet overgelaten aan vastgestelde selecties, want elk nummer naar wens is te uploaden, waarna de structuur snel en accuraat door Chordify wordt afgelezen.   



Tempo

Het is zo dat de akkoordenschema’s van de meeste populaire nummers prima te vinden zijn op fora. Na een enkele zoekopdracht op Google weet je als aspirant muzikant vaak voldoende om een nummer na te leren spelen. Daarom gaat Chordify een stapje verder. De tool stelt je in staat om de akkoorden van nummers weer te geven, terwijl de muziek afspeelt. Dat maakt oefenen en begrijpen eenvoudiger en leuker.  Chordify is dusdanig slim dat timing vrijwel altijd perfect wordt weergegeven, dus je traint gelijktijdig op snelheid.  

In de muziekplayer heb je de mogelijkheid om akkoorden als diagram weer te geven. Door te kiezen tussen ‘GUITAR’, ‘UKULELE’ en ‘PIANO’ hoef je niet te googelen naar de vingerpositionering die komt kijken bij de aanslag van bijvoorbeeld e-mineur. Terwijl het nummer afspeelt, krijg je op de juiste momenten een diagram te zien. Geavanceerde spelers hebben logischerwijs voldoende aan de naam van een akkoord, dus is de weergave optioneel. 

Niet de eerste, wel de beste

Je hebt vandaag de dag weinig redenen over om de piano- of gitaardroom uit te stellen. Ook zal je niet langer diep in de portemonnee hoeven te tasten om kennis te maken met muziek. De mogelijkheid om de akkoorden van nummers in te zien is niets nieuws. Diagrammen voor de positionering van je vingers ook niet. En nee, Chordify is niet de eerste die op basis van een algoritme de inhoud van muziek afleest. Toch is Chordify onder de streep wél de eerste en enige die alle moderne mogelijkheden rondom muziektheorie verpakt in een gigantisch handzame, accurate tool. 

Zodoende: een absolute aanrader voor muziekmakers op elk niveau. Beginners krijgen alle informatie die benodigd is om niet alleen te coveren, maar bovendien hetgeen te begrijpen dat een nummer goed doet klinken. Ervaren spelers hebben een lichtgewichte tool voorhanden om noteringstijd te besparen en ook de meest obscure platen af te lezen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws