Internationale vrouwendag: 5 vrouwelijke DJ’s in de Techno scène

Nina Oomen | 8 maart 2022
music

Vandaag is het internationale vrouwendag en dat betekend dat wij een aantal vrouwelijke DJ’s in de schijnwerpers mogen zetten! We hebben een lijst samengesteld met 5 vrouwelijke DJ’s die veel hebben moeten strijden om hun reputatie, puur omdat het vrouwen zijn.

Keira Meier

Keira Meijer is een Italiaanse dj en producer. Na het beluisteren van meesterwerken van Lindstrom, Jean Michel Jarre en anderen, werd ze geïnspireerd om de wereld van elektronische muziek te betreden. In 2010 verhuisde ze naar Milaan en werd ze een gerespecteerde dj, die bekend staat om haar op techno gerichte sets. Haar eerste producties werden geproduceerd op vinylplaten, waardoor ze de kans kreeg om te draaien in verschillende clubs in Italië en in het buitenland, zoals Berlijn, Londen en Barcelona. In 2021 bracht ze haar EP Intersezione uit en ondanks dat ze nog niet heel bekend is raden wij zeker aan om haar eens te checken!

Amelie Lens 

Amelie Lens is een Belgische dj en producer. Ze begon in 2014 oorspronkelijk onder de naam Renée. Ze draait voornamelijk minimalistische, duistere techno en speelt als resident in Labyrinth Club in het Belgische Hasselt. Daarnaast wordt ze geregeld gevraagd in andere clubs in Europa. Begin 2016 bracht ze haar eerste EP uit en met het titelnummer Exhale brak ze door in de internationale scene. Daarnaast ondertekende ze ook een contract bij Second State, het label van het Berlijnse duo Pan-Pot. Amelie Lens koos eerst voor de naam Renée omdat haar overleden moeder zo heette en omdat de naam mannelijk klinkt. Ze wilde niet beoordeeld worden op haar muziek omdat ze een vrouw was.

Deborah De Luca

Deborah De Luca is een Italiaanse DJ en techno producer. De Luca werd geboren in Napels in de wijk Scampia en bracht daar ook haar jeugd door. Als tiener verhuisde ze naar Modena, in Noord-Italië, waar ze studeerde voor modeontwerper. Ze werkte hier ook een tijdje als serveerster en later ook als danseres in verschillende nachtclubs voordat ze zich realiseerde dat muziek maken haar echte passie is. Na haar studie verhuisde ze terug naar Napels en ontmoette DJ en muziekproducent Giuseppe Cennamo, die haar steunde in haar carrière. In maart 2013 richtte ze haar eigen muzieklabel op genaamd "Sola_mente Records". Deborah De Luca draait tegenwoordig in clubs en festivals over de hele wereld.

Charlotte de Witte

Charlotte de Witte, vroeger bekend als Raving George, is ook een Belgische dj en producer. Sinds 2017 is ze een van de bekendste Belgische techno-dj's. Toen de Witte op de middelbare school zat kwam ze in aanraking met elektronische muziek. In die tijd begon ze ook met VirtualDJ plaatjes aan elkaar te mixen – eerst voor zichzelf, maar later ook op Myspace. Ze zocht veel contact met discotheken om daar te mogen draaien, maar in het jeugdhuis van Evergem draaide zij op 17-jarige leeftijd haar eerste set. Ze koos de artiestennaam "Raving George" om te verbergen dat ze een vrouw was, ze wilde namelijk ook niet beoordeeld worden op haar uiterlijk, maar op haar dj-vaardigheden. In 2015 veranderde ze toch haar artiestennaam naar haar echte naam.

Nina Kraviz

Nina Kraviz is een Russische techno-dj. Voordat ze doorbrak had ze een aantal andere banen. Ze had een tandartsenpraktijk, hostte een lokale radioshow in Irkoetsk en schreef voor een fanzine. Ze werd toegelaten tot de Red Bull Music Academy in Seattle in 2005, maar kon deze opleiding niet volgen omdat ze geen visum kreeg. Hierdoor volgde ze een jaar later de opleiding in Melbourne. In 2008 was ze resident-dj in de Propaganda Club in Moskou.

Kraviz releaste haar eerste album in februari 2012, die zeer positief werd opgevangen. Een mini-documentaire Between the Beats: Nina Kraviz, werd uitgebracht in maart 2013. Dit gaf haar veel aandacht en opende de discussie over feminisme en seksualiteit in de wereld van de elektronische muziek. In 2014 startte ze haar eigen label op genaamd Trip. Kraviz heeft al op meerdere festivals gestaan zoals Dour Festival, Tomorrowland en Pukkelpop.

 

 

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws