Veilig muziek streamen

Partyscene Redactie | 20 december 2022
music

In Nederland zijn er verschillende diensten om legaal muziek te streamen. Maar er zijn ook diensten die alleen in het buitenland toegankelijk zijn. Zo kan het voorkomen dat het muziekaanbod van de streamingdiensten in Nederland een stuk kleiner is dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Heb je dus op vakantie in Spanje een liedje gehoord, dan kan het maar zo zijn dat je deze niet terugvindt op de Nederlandse streamingdiensten. Het aanbod tussen verschillende landen wisselt. Bij sommige diensten is het mogelijk om met je Nederlandse locatie alsnog van land te wisselen. In andere gevallen is dat niet mogelijk. Alleen het veranderen van je IP-adres naar een adres in het gewenste land is dan mogelijk. Gelukkig kun je dat met een Virtual Private Network (VPN)-verbinding gemakkelijk doen.

Stream muziek met een VPN

Tegenwoordig zijn Spotify en Deezer de meest geliefde en bekende streaming diensten van Nederland op het gebied van muziek. Daardoor kan het ook voorkomen dat je bepaalde liedjes nog niet kunt horen. De muziekmaatschappijen bepalen namelijk waar en wanneer een liedje wordt uitgebracht. Zo kan het zijn dan het nieuwe nummer van je favoriete artiest wel al in het buitenland te beluisteren is, maar nog niet in Nederland. Deze diensten werken dus ook zonder VPN, maar dan is het muziekaanbod een stuk kleiner.

Met een VPN is het mogelijk je locatie te veranderen naar waar je maar wilt. De muziekdiensten kijken vaak naar de herkomst van je IP-adres. Blijkt dat je in Nederland woont, dan kan het zijn dat je het Amerikaanse aanbod niet kunt beluisteren. Door je IP-adres te veranderen naar Amerika, kan dit wel. Je hebt daarvoor een VPN nodig. Deze laat alle internetverkeer verlopen via de Amerikaanse servers van de VPN-aanbieder. Daardoor krijg je een Amerikaans IP-adres en kun je ongestoord genieten van het veel grotere aanbod.

Nederlands aanbod streamen in het buitenland

Andersom is ook mogelijk: je kunt je favoriete muziek van Nederlandse artiesten tijdelijk niet luisteren in het buitenland. Voor een weekje op vakantie is dat wellicht niet zo erg, maar als je een halfjaar in het buitenland gaat studeren, werken of helemaal emigreert, kan het al snel vervelend worden. Het gebeurt vaak dat Nederlandstalige muziek zoals rap of pop niet te vinden is in het buitenlandse aanbod. Zo kan het best een klus worden om naar de nieuwe muziek van Suzan & Freek, Maan, Frenna of Snelle te luisteren. Met een VPN is het mogelijk om je IP-adres weer Nederlands te maken, zodat je weer kunt genieten van het Nederlandse aanbod.

Een goede VPN kiezen

Het is belangrijk om een goede VPN te kiezen. Een VPN zorgt er namelijk ook voor dat je online veiligheid wordt vergroot. Normaal gesproken kunnen hackers en cybercriminelen meekijken als je inlogt op bijvoorbeeld Deezer terwijl je met de laptop in een openbare plek zit. Dat wil je uiteraard niet, dus kun je al je dataverkeer in één keer versleutelen met een goede VPN-dienst. Zo’n dienst kost vaak maar een paar euro per maand. Daardoor blijft al

je internetactiviteit volledig anoniem. De meeste muziekdiensten laten je inloggen met je Facebookgegevens of je 06-nummer. Zulke gegevens mogen natuurlijk niet uitlekken. Kies daarom voor een goede VPN-dienst.

Profiteren van een VPN

De beste VPN-diensten houden geen logs bij, zodat nooit achterhaald kan worden hoe je precies hebt ingelogd. Daarnaast zijn er diensten die een ‘kill switch’ hebben ingebouwd. Dat betekent dat je internetverbinding uitgeschakeld wordt als de verbinding met de VPN-dienst om welke reden dan ook wegvalt. Zo kunnen je gegevens niet alsnog weglekken.

Een andere goede reden om te kiezen voor een VPN op muziek te streamen, is dat in het buitenland de prijzen van Spotify of Deezer lager kunnen zijn. Daardoor is het mogelijk te luisteren naar het grotere aanbod, zonder dat je daar meer voor hoeft te betalen. De meeste diensten maken het mogelijk om de VPN-dienst eerst 30 dagen te testen. Ben je niet tevreden? Dan krijg je je geld terug.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws