Jimmy van M – Balance (Eq Grey/Astral)

redactie | 3 oktober 2006
music

jimmy van m balanceGENRE: electrohouse, electronica

FORMAT: 3-CD

LUISTERMOMENT: Met rust in je hoofd

BESTE NUMMER: The Egg – Walking Away

BIJZONDERHEDEN:

Balance is zeker een serie om in de gaten te houden. Werd de vorige editie nog gemixed door Paolo Mojo, nu is het de beurt aan Jimmy van M. De dj heeft er zeker geen doorsnee dance compilatie van gemaakt. Sterker nog, de eerste cd is alles behalve dansbaar, maar wel eentje om bij weg te dromen. De eerste twee tracks komen voor rekening van Bill Laswell, ook bekend van zijn werk met Herbie Hancock, bijna wereldmuziek, breekbaar en emotioneel. Het is een toon die de hele cd behoudt, want de beats zijn er minimaal en vrij experimenteel. Wel hele fraaie nummers, die zich manifesteren in uitgestrekte soundscapes, experimentele kronkels en meeslepende en orchestrale partijen, met bijdragen van artiesten als Future Sound Of London, Coldcut, Nathan Fake, Boards Of Canada, Autechre en Brian Eno en de originele versie van Walking Away van the Egg. Niet voor niets noemt Jimmy dit deel de downtempo mix.

Op de tweede cd, de midtempo mix, voert de dj het tempo heel langzaam aan wat op. Haast heeft hij niet. Hier meer triphop-achtige beats, maar nog steeds even subtiele, melancholische en dromerige sferen. Het karakter blijft nog wel heel experimenteel en de invloeden van electro komen meer om de hoek kijken. De beat wordt wel constanter, maar ook dit deel blijft het beste voorbehouden aan de gerieflijke huiskamer. De dj koos voor tracks van onder meer Cocteau Twins, Speedy J, Adam Johnson, Ellen Allien & Apparat, Aphex Twin, LCD Soundsystem en met de opzwepende deephouse en pulserende bassen van Saint Etienne maakt hij een mooie brug naar het derde deel.

De laatste cd, de uptempo mix, is het meest open en ook het meest dansbaar. De eerste twee tracks zijn afkomstig van Djuma Soundsystem. Jimmy van M zet twee keer achter elkaar hetzelfde nummer op de cd, Les Djinss, de eerste keer in een remix van Trentemoller, de tweede keer in een remix van Def Jaguar. Sfeervolle smaakmakers, die hun werk goed doen. Het tempo wordt steeds verder opgeschroefd en de dansvloer komt nu echt in zicht. Minimale beats, knetterende electro en opzwepende progressive zijn je deel, met nummers van wederom Ellen Allien & Apparat, Tom Pooks, 16 Bit Lolita’s en DJ T & Booka Shade. De nieuwe Balance, nummer 10 alweer, is een gewaagde compilatie, die zeker niet in hapklare brokken opgediend wordt. Maar het is wel een sterk en uitermate creatief album geworden, dat na iedere luisterbeurt beter wordt en dat je meezuigt naar een nieuwe wereld. (Jesse Voorn)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws