Kings of Techno: Laurent Garnier & Carl Craig (BBE/Rapster)

redactie | 18 september 2006
music

Kings of TechnoJe kunt discussiëren over wie de onbetwiste Kings of Techno zijn. Laurent Garnier en Carl Craig hebben het genre in ieder geval veel moois gegeven. Laurent Garnier heeft via zijn label F-Communication tijdloze technomuziek uitgebracht. Zelf heeft hij ook zijn steentje bijgedragen met talloze clubklassiekers en studioalbums. De loopbaan van Carl Craig, geboren in de stad die wordt beschouwd als de bakermat van de techno: Detroit, is in vele opzichten te vergelijken met die van zijn Franse collega. Ook hij is eigenaar van een geliefd technolabel: Planet E, en heeft onder vele pseudoniemen inspirerende tracks geproduceerd.

Vandaar dat de heren door BBE/Rapster aan het werk zijn gezet voor de serie Kings Of, in hun geval natuurlijk techno. Een serie waarvan er tot nu toe al 130.000 cd’s wereldwijd zijn verkocht. Niet vreemd als je grootheden als o.a. Masters at Work (Kings of House), Gilles Peterson & Jazzanova (Kings of Jazz) en Joey Negro & Dimitri from Paris (Kings of Disco) strikt voor een aflevering. 

De mix van Laurent Garnier is gericht op het verleden van Detroit, met een veelvoud aan muziekstijlen die de technoproducers hebben geïnspireerd. Daarin is de gitaarrock van The Stooges wellicht een vreemde eend in de bijt, de funk en soul van Aretha Franklin, Funkadelic en The Temptations zijn veelvoudig gesampled door menig technoproducer. Electro en hiphop krijgen natuurlijk ook speeltijd, met tracks van respectievelijk Arpanet en Daybre ft. Jay Dee. Daarnaast geeft de Franse techno dj en producer aandacht aan vervlogen, maar niet uitgekauwde, technoklassiekers. Met wie anders dan Jeff Mills (met het ijzingwekkende ‘Utopia’) en Carl Craig (met het melodieuze ‘No More Words’).

Carl Craig heeft in zijn mix juist gekozen voor tracks van Europese producers, geïnspireerd door de muziek uit de Amerikaanse motorcity. In zijn mix is er vooral veel ruimte voor (italo)disco en electro - met muziek van Kano, Yello en Alexander Robotnick. Met tracks die duidelijk met weinig middelen (computers) is gemaakt, werpt Craig een blik op de begindagen van de elektronische muziek. Daarin past ook de oldskool hiphop van Art of Noise, net als de old skool techno van Black Dog en één van de allermooiste acid houseplaten aller tijden: Choice met Acid Eiffel.

Kings of Techno ligt begin oktober in de winkel

Meer info: Laurent Garnier & Carl Craig

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws