16 Bit Lolitas – Bodywarmer (Extrema Music)

redactie | 26 januari 2006
music

bodywarmerGENRE: Progressive

FORMAT: 2-CD

LUISTERMOMENT: 24 uur per dag

BESTE NUMMER:  
Cd 1: 16 Bit Lolita’s
Cd 2: Because Of It All

BIJZONDERHEDEN:

16 Bit Lolitas bewijzen eens en te meer dat er in Nederland nog meer dan genoeg parels in de dance rondlopen. De tracks van het duo zijn al gedraaid door grootheden als John Digweed, Sander Kleinenberg en Sasha en uitgebracht op bekende labels als Yoshitoshi, Alternative Route (to heaven), Plastic Fantastic, Armada, Minimal Records en DK Records, maar een doorbraak van dit bescheiden duo in Nederland lijkt uit te blijven. En daar zou deze plaat wel eens verandering in kunnen gaan brengen. Ariaan Olieroock en Peter Kriek werden ooit ontdekt door dj en producer Stef Vrolijk, met wie ze ook een aantal tracks voor dit dubbelalbum gemaakt hebben.

Cd 1 is een cd die helemaal op de dansvloer gericht is en cd 2, vernoemd naar hun studio Lost Orchestra, is meer voor de afterparty of om thuis gewoon lekker te luisteren. Op de eerste cd bewijzen de 16 Bit Lolitas uitstekende dansvloerkrakers te kunnen maken. Diepe, sfeervolle tracks, met pulserende baslijnen, solide beats, melodieuze strings, zinderende percussie en opzwepende beats, alhoewel het begin bijna dromerig en rustig is. De nummers zijn goed opgebouwd, werken steeds naar een hoogtepunt toe en plagen je gehoor, dat blijft vragen om meer. Drie nummers zijn gemaakt met Stef Vrolijk en vocale bijdragen zijn er van Jennifer Horn en Lex Empress. De groep weet op subtiele manier van rustige, uitgebalanceerde tracks naar energieke en stuwende beats over te gaan en flirt daarbij zijdelings met techno en house. Het warme geluid gaat echter nergens verloren.

Op cd 2 laten de 16 Bit Lolitas zien meer in huis te hebben dan alleen maar knallende dancebeats. Lost Orchestra is een verzameling kwalitatief hoogstaande downtempo tracks, waarvan je vanzelf lekker achterover gaat leunen en die het tegenovergestelde is van cd 1. En dat is alleen maar goed, want het toont de enorme veelzijdigheid van de producers aan. De dromerige geluiden en de broken beats met jazz lokken je al snel een nieuwe wereld in, opgevolgd door langzame bassen, trompet en een accordeon. Daarna wordt je meegezogen in een rokerige wereld, van donkere jazzclubs, Franse sferen en tegen het eind wat kleine oplevingen, om vervolgens weer rustig uit te blazen. De tracks duren ook lang en zijn met oog voor detail uitgewerkt. Op beide cd’s laten de 16 Bit Lolitas zien dat ze geen eendagsvliegen zijn. Deze talentvolle jongens moeten nu toch echt op de rand van het doorbreken zitten en hebben zich er met Bodywarmer niet met een jantje van leiden van af gemaakt. Hier is over nagedacht en dat is te horen ook. (Jesse Voorn)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws