Sven van Hees - Heatwave (Your lips)

Partyscene Redactie | 28 september 2011
music

Nazomer-grooves

Intro: De hangmattenelektronica van de Belgische producer Sven van Hees gaat na zeven albums nog steeds niet vervelen. Ondanks dat de basis van zijn muziek hetzelfde is gebleven.

De hangmattenelektronica van de Belgische producer Sven van Hees gaat na zeven albums nog steeds niet vervelen. Ondanks dat de basis van de muziek nog altijd dezelfde is.Genres: downtempo grooves.

Bijzonderheden: De hoes van Heatwave verraadt meteen de sfeer van het album. Die is zomers, zwoel en sensueel. De zevende lp van de Belgische feelgood-producer is de soundtrack van een aangenaam verblijf op een onbewoond eiland in de Caribische Zee. En daarmee is er weinig nieuws aan de bloedrode, langzaam in het oceaanwater zakkende horizon van Sven van Hees. Hoeft ook niet. Eén van de grondleggers van het ‘horizontale dansen’ moet gewoon blijven doen waarin hij goed is: relaxte elektronica produceren, waarbij onthaasten het devies is. Zijn nieuwe plaat staat er vol mee; met laidback grooves. Dancegrooves ook, want geregeld bepalen (deep)housebeats het ritme op Heatwave. Zoals de tergend, traag tikkende, bluesy, Basic Channel-achtige basslines op de verrassende afsluiter ‘Viking Blues’. Of op de guitige discodancer ‘Leaving’; waarschijnlijk de eerste single van het album, want we bespeuren hitpotentie. Naast een tweetal salsaniemendalletjes, die met gemak het zomercarnaval in Rotterdam kunnen halen, duikt Van Hees gelukkig ook flink de diepte in. Eén van de mooiste nummers van Heatwave is ‘Before Afterhours’; een jazzy housetrack, die zomaar uit de hoogtijdagen van de Franse deephouse - medio jaren negentig - zou kunnen komen.

Van Hees weet de sound op zijn zevende album behoorlijk gevarieerd te houden en valt niet terug in het ordinaire loungegeluid, waar we eind vorige eeuw misschien warm van werden, maar die vandaag de dag echt niet meer kan. Tracks als ‘Catnipped’ en ‘Rainbow Shine’ hebben weliswaar het gevoel van zijn eigen loungebijbel ‘Gemini’ uit ’99 - de sound is allesbehalve gedateerd. En dat is meteen de carrière van de 'vasthoudende' Sven van Hees in een notendop: zijn albums verrassen nog nauwelijks, maar z’n werk verveelt nooit.

Hoogtepunt: Lastig kiezen tussen de sferische, basic channel-achtige dance-groover ‘Viking Blues’ en de jazzy deephouser ‘Before Afterhours’.

Dieptepunten: die twee salsaniemendalletjes.

Twijfelgeval, aanrader of bagger? Zeker in de zomertijd, we zijn immers nog aan het nazomeren, is een album van Sven van Hees altijd gewenst.

Oordeel zelf: luisteren naar Heatwave

Luister ook eens naar: Natuurlijk het magnum opus van Sven van Hees: Gemini, maar later verschenen albums als Exotica en Synesthesia doen het ook prima tijdens die BBQ in de tuin, het komende (waarschijnlijk warme) weekend.

Heatwave sampler

L2P-interview Sven van Hees (2006)

De plaat van Sven van Hees (2010)

Your Lips

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws