Boxcutter- The Dissolve (Planet Mu)

Partyscene Redactie | 10 juni 2011
music

Iedere centimeter creatieve ruimte benut

Intro: Op dit vijfde album van de Noord-Ierse producer horen we eens een heel andere kant van Barry Lynn. Geen complex muzikaal gepuzzel, maar een toegankelijk album met een warme en comfortabele sound.

 

Genre: electronica

Boxcutter- The DissolveBijzonderheden: Het album ‘The Dissolve’ wekt heimwee op naar vervlogen tijden. De tijden dat Sonny Crockett en Ricardo Tubbs nog met een zwarte Ferrari Testarossa in de straten van nachtelijk Miami patrouilleerden, dat Countdown met Adam Curry wekelijks vaste prik was voor muziekliefhebbers en de Rob Lowes, Demi Moores en Madonnas van deze wereld nog niet zo strak stonden van de botox.

Reden voor de heimwee is Lynns veelvuldige gebruik van 80’s samples. Maar ook gitaarrifjes die wegebben in de verte, lome en vadsige baspartijen en de vocals van Brian Greene op ‘All To Heavy’, ‘Ufonik’ en titeltrack ‘The Dissolve’, die bij vlagen doen denken aan Parliament of Prince. Bij veel tracks klinkt het of Lynn de presets op oude synths heeft gebruikt, die de fabriek er nog heeft opgezet voor ze de doos in gingen (één track op het album heet zelfs ‘Factory Settings’). Dat uit deze combinaties voornamelijk spacey soul, disco en funk komt rollen is dan ook niet zo verwonderlijk. Maar Lynns slimme gebruik van de samples trekt deze genres met één klap de toekomst binnen, waardoor ‘The Dissolve’ op geen enkel moment gedateerd aandoet.

En het album biedt meer dan dat. ‘Allele’ draagt een dubstep-watermerk en ‘Little Smoke’, ‘Moon Pupils’ en ‘Top Soil’ lijken een ode aan Britse garage en 2-step. Dan is er nog de track Cold War’, een vreemde eend in de bijt met een tandglazuur verwoestend 8-bit en dancehall-gehalte. Mooi om te horen dat Lynn elke centimeter creatieve ruimte, die hem door Planet Mu werd geboden, heeft benut.

Hoogtepunten: ‘TV Troubles’, ‘The Dissolve’, en ‘Topsoil’

Dieptepunt: ‘Cold War’ is net een tikje TE 8-bit
Twijfelgeval, aanrader of bagger: aanrader, vooral met warme zomermaanden in het vooruitzicht.

Oordeel zelf op de website van Planet Mu.

MySpace Boxcutter

L2P-tip: Boxcutter staat vrijdag 10 juni, samen met o.a. Arp101 op Swipe, een nieuwe tweemaandelijkse avond vol experimentele electronica, in Tivoli De Helling (Utrecht).

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws