Teebs - Ardour (Brainfeeder)

Partyscene Redactie | 2 december 2010
music

Eentje voor in de jaarlijsten!

Intro: Wat hebben muzikale helden als DJ Shadow, Boards of Canada en Flying Lotus plus opkomende talentvolle acts als Daedelus, Dimlite en The Gaslamp Killer met elkaar gemeen? Hun sound wordt als het ware samengesmolten door de talentvolle beatmaster Teebs op zijn debuutalbum Ardour, dat verschijnt via het Brainfeeder-label van (jawel) Flying Lotus.

Genre: intrumentale hiphop, IDM.

Bijzonderheden: Op het forum van het Brainfeeder-label staat een post van ene Jennifer, een Yoga-lerares uit Londen. Ze schrijft dat het album Ardour overuren maakt tijdens haar Yoga-klas en vraagt of ze een track mag gebruiken op haar nieuwe instructievideo. Nu gaat het wat ver om Ardour te bestempelen als Yoga-sountrack van het jaar, maar de reactie van Jennifer op het Brainfeeder-forum geeft wel aan dat de muziek van Teebs nogal relaxed is. Dope ook, want Teebs zet regelmatig moddervette baslijnen onder zijn warme, orkestrale melodieën, die als heipalen de grond in worden gestampt, zonder daarbij voor geluidsoverlast te zorgen. Sterker nog; Ardour is een oorstrelende plaat, die liefhebbers van abstracte en alternatieve elektronische muziek in hun bezit moeten hebben.

Na een heftig ongeluk met zijn skateboard, waarbij hij een boel essentiële beenderen in zijn lijf breekt, concentreert hij zich gedurende zijn revalidatie op kunst. Hij blijkt een talentvol schilder, maakt prachtige doeken, en manifesteert zich tot graffitiartiest, wiens werk niet alleen op muurtjes van huizen in achterstandswijken, treinwagons en vervallen fabriekspanden te zien is, maar ook schittert op diverse platen- en cd-hoezen van menig muzikant.

Teebs, bij de burgerlijke stand van het plaatsje Chino (Zuid-Caifornië) ingeschreven als Mtendere (spreek uit: ten-de-ra) Mandowa, is een in New York geboren kunstenaar. De man, wiens roots in Barbados - en voor de slavernij: Malawi - ligt, maakt in zijn jonge jaren van een nood een deugd. Na een heftig ongeluk met zijn skateboard, waarbij hij een boel essentiële beenderen in zijn lijf breekt, concentreert hij zich gedurende zijn revalidatie op kunst. Hij blijkt een talentvol schilder, maakt prachtige doeken, en manifesteert zich tot een graffitiartiest, wiens werk niet alleen op muurtjes van huizen in achterstandswijken, treinwagons en vervallen fabriekspanden te zien is, maar ook schittert op diverse platen- en cd-hoezen van menig muzikant. Het bruggetje naar zijn uiteindelijke station in het leven is gemaakt: het maken van muziek.

Ervaring als producer doet hij op bij de band ‘My Hollow Drum’, gericht op de nieuwe elektronische muziekscene van Los Angeles en omstreken. Bekendheid in de opkomende wereld van beatmasters krijgt hij via zijn radioshow Dublab, waar hij wordt opgemerkt door de ‘muziekscouts’ van de Red Bull Music Academy, die hem in 2008 uitnodigen om naar de jaarlijkse, gelijknamige muziekschool in Barcelona te komen. Ook de in Zuid-Caifornië woonachtige producer Flying Lotus is het talent van Teebs niet ontgaan. Hij Lijft hem in bij zijn Brainfeeder-label en biedt Teebs een platform voor zijn debuutalbum Ardour, waaraan twee jaar wordt gewerkt, gesleuteld, gebeitst, gepoetst en geschaafd, zoals een ware kunstenaar zijn werk tot leven brengt.

Ardour betekent zoiets als ‘grootse intensiteit en warmte’. Zijn ‘baas’ Flying Lotus vindt de muziek van Teebs dan ook ‘de ideale soundtrack voor een vakantie op een onbewoond eiland’. Wat dat betreft is de timing van deze recensie, met dat gure winterweer, niet bepaald optimaal. Of toch wel? Goede muziek is immers van alle jaargetijden, nietwaar?  

Hoogtepunt: De eerste oceaandiepe beats van het album die je meteen bij de strot grijpen en niet meer loslaten totdat de laatste beat geklonken heeft.

Dieptepunten: Zie hierboven.

Aanrader, twijfelgeval of bagger: regelrechte aanrader. Dit is voer voor de jaarlijsten!

Oordeel zelf: luisteren naar Ardour

Luister ook eens naar: DJ Shadow, Boards of Canada en Daedelus

Teebs - Bound Ball

 

Teebs

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws